Sud BiH
39

Advokati nezadovoljni presudom za zločine u Štrpcima, najavili podnošenje žalbe

B. R.
Miodrag Stojanović, advokat Luke Dragičevića (Foto: D. S./Klix.ba)
Miodrag Stojanović, advokat Luke Dragičevića (Foto: D. S./Klix.ba)
Advokati danas prvostepeno osuđenih za ratne zločine u Štrpcima nezadovoljni su zbog odluke Suda Bosne i Hercegovine te su najavili da će uložiti žalbu.
Na po 13 godina zatvora osuđeni su Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović. Luka Dragičević je oslobođen. SIPA je jučer, 20. oktobra, uhapsila Dragičevića, Obrada i Novaka Poluga, Inđića, Ristića i Mitrašinovića.

Miodrag Stojanović, advokat Dragičevića, nezadovoljan je zbog toga što je osuđenima pritvor određen nedugo nakon hapšenja te tvrdi da to zakonski nije bilo moguće.

"Ovo nema nikakve veze s pravom i meni, koji imam 44 godine rada u pravosuđu, prvi put desila ovakva situacija. Predsjednica sudskog vijeća je rekla da ona, kao i sudsko vijeće nikada nisu imali ovakvu situaciju. Zamislite, pritvorite ljude jučer i tražite da im se odredi pritvor do donošenja presude. Dakle, da se odredi pritvor koji bi trajao dva sata, jer je ročište za pritvor u 9, a objavljivanje presude u 10:30 sati. Dakle, to se nije desilo", rekao je.

Prema njegovim riječima, pozadina pritvaranja je nešto drugo.

"Nisam imao razloga da se suzdržim i ne kažem da je razlog za privođenje bio nešto sasvim drugo, a ne pravo, nego činjenica da je postojao strah da će neko od njih pobjeći od današnjeg objavljivanja presude te time izbjeći da ode na izdržavanje kazne, odnosno izbjeći pritvor. Onda je to trebalo drugačije uraditi i onda je to trebalo drugačije reći", dodaje Stojanović.

Slaviša Prodanović, advokat Krsmanovića, podsjetio je da je odluka donesena na osnovu iskaza svjedoka pokajnika.

"Presuda je donesena na osnovu izjave svjedoka pokajnika koji je napravio sporazum sa tužilaštvom. Obavezao se da će govoriti istinu i da neće ništa prešutiti. U svjedočenju je potvrdio da moj branjenik nije bio ni u Štrpcima, ni u Prelovu, ni u selu Mušići u kojima je izvršena egzekucija. Pravo da vam kažem da sam zatečen ovom odlukom", konstatovao je.

Slaviša Prodanović, advokat Olivera Krsmanovića (Foto: D. S./Klix.ba)
Slaviša Prodanović, advokat Olivera Krsmanovića (Foto: D. S./Klix.ba)

Poručio je drugostepenom sudu, tj. Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine da se nada da će imati, kako je kazao, više razumijevanja i da će donijeti oslobađajuću presudu.

Podsjećamo, pripadnici srpske paravojne jedinice Milana Lukića su 27. februara 1993. izvršili ubistvo 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedne nepoznate osobe koje su prije toga na stanici u Štrpcima otete iz voza koji je saobraćao od Beograda do Bara. Uglavnom je riječ o osobama iz Srbije i Crne Gore.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov.