BiH
4

Sud odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se Siniši Macanu odredi pritvor

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 01. juna 2016. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva te su prema osumnjičenom Macan Siniši određene mjere zabrane.

Sud je Macanu izrekao zabranu napuštanja mjesta boravišta, zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Pored toga Macan se mora tri puta sedmično javljati nadležnom državnom organu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Siniša Macan je, kako proizilazi iz prijedloga Tužilaštva BiH osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 2. u vezi stava 3. i 1. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 53. KZ BiH.

Sud je predmetnim rješenjem ustanovio postojanje osnovane sumnje samo za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), dok će se eventualno postojanje osnovane sumnje da je počinjeno i krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 2. u vezi stava 3. i 1. KZ BiH, utvrđivati u daljem toku postupka.