BiH
10

SIPA u Banjoj Luci uhapsila Sinišu Macana bivšeg direktora IDDEEA-e

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši direktor IDDEEA-e Siniša Macan uhapšen je jutros u Banjoj Luci. Njega su uhapsili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Macan se u javnosti spominjao zbog zaključivanja štetnog ugovora u aferi Milbauer (Mühlbauer) u kojoj je BiH nanesena višemilionska šteta koju plaćaju građani kroz izdavanje ličnih dokumenata.

U okviru ove akcije, policijski službenici SIPA-e pretresaju dva stambena objekta koja koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Radi se o aktivnostima u okviru predmeta "IDDEEA", koji se odnosi na zloupotrebe prilikom nabavke, isporuke i uspostave sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme i nadogradnju postojeće opreme, kao i isporuku kartica te kompletni sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i njegovo održavanje.

Macan će biti priveden u službene prostorije SIPA-e gdje će se kriminalistički obraditi, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njegovom daljem statusu.