Tenzije uoči sjednice
22

Sud nije dozvolio osporavanje Skupštine Sindikata, Šatorović nije upisan u registar

A. D.
Uoči sjednice SSS BIH
Uoči sjednice SSS BIH
Općinski sud u Sarajevu odbio je zahtjev rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH na čijem čelu je Selvedin Šatorović za privremenu mjeru s ciljem osporavanja održavanja današnje sjednice Skupštine SSS BiH na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.
Kako saznajemo, nije bilo uslova ni za održavanje ročišta o zahtjevu za mjeru osiguranja iz razloga što nije riješeno pitanje valjanosti punomoći predlagatelja mjere, odnosno SSS BiH, jer punomoć nije dala ovlaštena osoba. To je Sud konstatovao u zapisniku izdatom 7. februara 2020. godine.

Današnja sjednica je zakazana nakon što je 16 granskih sindikata donijelo odluku o održavanju skupštine 12. februara.

Članice saveza su pokrenule pitanje valjanosti vanrednog kongresa iz oktobra 2018. godine, a nedavno je doneseno rješenje po žalbi aktuelnog rukovodstva SSS BiH, kojim je odbijena njihova žalba na zaključak o prekidu postupka upisa promjena u nadležnom registru.

U rješenju koje je 4. februara izdalo Ministarstvo pravde BiH odobrava se u cijelosti Uniji samostalnih sindikata policije FBiH s Mirzom Hadžiabdićem na čelu pristup informaciji iz Registra udruženja.

Također, Ministarstvo u svom rješenju navodi da ne raspolaže statutom niti popisom članova SSS BiH, kao ni odlukama o razrješenju ili imenovanju upravljačkih tijela. Nadalje navodi da u Registru nije upisana ovlaštena osoba za zastupanje SSS BiH.