BiH
0

Sud konstatovao da Gojko Kličković poriče krivnju

Sarajevo-x.com
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH, Gojko Kličković se nije želio izjasniti o krivnji, pa je Sud u skladu sa zakonom konstatovao da se optuženi izjašnjava da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Optužnica tereti Gojka Kličkovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi sa krivičnim djelima ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH.

Prema navodima optužnice Kličković je, zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. Srpskoj opštini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine. Optuženi je, u svojstvu komandanta Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, upotrebom vojne sile uspostavio tzv. Srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom, u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a, počinio progon muslimanskog stanovništva iz općine Bosanska Krupa. Optužnica dalje navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protivpravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.