Grad protiv Kantona Sarajevo
0

Sud će naknadno odlučiti ko ima pravo na državnu imovinu

FENA
Ustavni sud Federacije BiH razmatrao je danas zahtjev gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi s odredbama - članovima 2., 3., 4., 5. i 10. Zakona o imovini Kantona Sarajevo (KS).

Naime, podnositelj zahtjeva smatra da je osporenim zakonskim odredbama uzurpirano pravo Grada Sarajeva na imovinu te insistira na njenom povratu.

Punomoćnik podnositelja zahtjeva, advokat Plamenko Čustović, navodi da se KS proglasio pravnim sljednikom Grada i preuzeo njegovu imovinu bez konsultovanja jedinica lokalne samuprave.

Čustović smatra da je time povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu zagarantovano odredbama Ustava FBiH, Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakonom o osnovama lokalne samuprave u FBiH i drugim pravnim aktima.

Nadalje, ocijenio je da je na taj način (oduzimanjem imovine) Gradu Sarajevu, kao pravnoj osobi i subjektu lokalne samouprave oduzeta materijalna osnova za vršenje funkcija lokalne samouprave.

Ovlaštena zastupnica Skupštine KS-a, zamjenica kantonalnog pravobranitelja Fadila Musić, međutim, podsjeća da je donošenjem Ustava KS-a prestala funkcija Grada kao posebne teritorijalne jedinice.

Ustvrdila je da je KS, kao pravni sljednik Grada koji je prije rata obuhvatao deset općina, preuzeo prava i obaveze u pogledu zaštite imovine, odnosno da Gradu Sarajevu u današnjem kapacitetu (četiri gradske općine) pripada samo ona imovina koju je preuzeo osnivanjem u skladu s amandmanom 26. na Ustav FBiH.

Musić je predložila da se zahtjev podnositelja odbaci, navodeći da se radi o presuđenoj stvari, "jer je Ustavni sud FBiH ranije razmatrao ustavnost Zakona o imovini KS-a, te da Grad koji nije pravni sljednik prijeratnog Sarajeva nema aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva."

Nakon razmatranja spomenutih prigovora, Ustavni sud FBiH donio je rješenje kojim se oni odbijaju kao neosnovani, ocijenivši da se u ovom slučaju ne radi o presuđenoj stvari, te da Grad kao teritorijalna jedinica ima pravni interes za pokretanje postupka pred ovim sudom.

Tokom javne rasprave u ovom predmetu otvorena su i brojna druga pitanja koja se tiču merituma ustavnosudskog spora, uključujući i Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je 2005. donio visoki predstavnik u BiH, te obavezu kantona da postojeću legislativu uskladi sa Zakonom o osnovama lokalne samouprave u FBiH.

U tom kontekstu, konstatovano je da se spomenutom odlukom visokog predstavnika jamči status quo u pogledu rapolaganja državnom imovinom do donošenja odgovarajućeg zakona na nivou BiH.

Kako je saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, odluku u vezi s razmatranim zahtjevom Sud će donijeti naknadno.