{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatran zahtjev Grada Sarajeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu

F
2.3.2010. u 15:05
0
0
Razmatran zahtjev Grada Sarajeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu
0
Razmatran zahtjev Grada Sarajeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu
Ustavni sud FBiH razmatrao je danas zahtjev gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi s više zakonskih i provedbenih akata Kantona Sarajevo (KS).
Zahtjevom su obuhvaćeni Zakon o komunalnim djelatnostima, Zakon o privremenom korišćenju javnih površina na području KS-a, Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, Zakon o komunalnoj čistoći, Zakon o vodama, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, i Zakon o srednjem obrazovanju KS-a, te određeni broj podzakonskih akata - pravilnika i odluka.

Kako je saopćio sudija-izvjestitelj u ovom predmetu Faris Vehabović, u zahtjevu koji se odnosi na spomenute akte navodi se da KS vlastito zakonodavstvo nije uskladio sa Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH (u zakonskom roku od 12 mjeseci od donošenja tog zakona), a što se odnosi na pitanje razgraničenja nadležnosti i teritorijalni ustroj, odnosno status Grada, kao upravne i jedinice lokalne samouprave.

Zatraženo je, stoga, da KS izvrši izmjene i dopune osporenih zakona te prenese finansijska sredstava neophodna za obavljanje gradskih funkcija.

Zakonodavnopravna komisija Skupštine KS-a, međutim, smatra da ovaj kanton po vlastitom i Ustavu FBiH ima nadležnost da zakonom uređuje oblasti koje su predmet osporavanja.

Navodi da se KS sastoji od deset, a Grad od četiri općine i da je uloga Grada limitirana u odnosu na njegov raniji status, te smatra da je zahtjev podnositelja neutemeljen, odnosno da u ovom slučaju ne postoji povreda prava na lokalnu samoupravu.

Tokom javne rasprave punomoćnici strana ustavnosudskog spora dodatno su elaborirali vlastita stanovništva, a odluka u ovom predmetu bit će donesena naknadno, nakon sjednice vijećanja i glasanja Ustavnog suda FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: