Ne osjeća se dobro
0

Sud BiH: Veselin Vlahović Batko se nije pojavio na suđenju

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, optuženi Veselin Vlahović zvani Batko nije se pojavio u sudnici, a kao razloge u pisanoj zabilješci naveo je da se ne osjeća dobro, te zato što nije prihvaćena nagodba s Tužilaštvom.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, osim pisane zabilješke pročitao je i specijalistički nalaz neuropsihijatra urađen 9. januara ove godine, u kojem je navedeno da optuženi Vlahović ima dijagnozu miješanog poremećaja ličnosti s naglašenim depresivnim elementima.

“Pritvorenik je postao osjetljiv na novinarske tekstove o suđenju, te odbija lijekove, i ima izraženu agresivnost”, navedeno je u ljekarskom nalazu.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se u 14 tačaka tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, smatra navode optuženog neosnovanim.

“Nisam skoro imao s optuženim nikakav kontakt u vezi s nagodbom. Mi jesmo razgovarali o mogućnostima sklapanja sporazuma, ali je to bio prvi susret, i on i njegov branilac to više nisu ni spominjali. Mislim da suđenja teku po planu i da nisu ugrožena njegova prava”, rekao je Krnjić.

Radivoje Lazarević, glavni branilac optuženog, zbog obaveza na drugim suđenjima nije došao, ali je njegov zamjenik Rade Golić kazao da je obaviješten od svog kolege u vezi s lošim psihičkim stanjem njihovog branjenika, a što je uzrokovano “neobjektivnim izvještavanjem novinara”, te je rekao kako su preko novina slane prijetnje optuženom Vlahoviću.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je rekao da će najprije upozoriti optuženog, a ukoliko se i dalje ne bude pojavljivao, suđenja će se nastaviti bez njega.

Nastavak suđenja zakazan je u četvrtak, 19. januara 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.