BiH
4

Sud BiH upozorava: Nećemo biti u stanju procesuirati predmete iz nadležnosti terorizma

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Sud BiH reagovao je na usvojeni Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ističući kako je Predsjedništvo BiH pokazalo nerazumijevanje za stvarne potrebe Suda BiH nakon što je Vijeće ministara BiH zauzelo negativan stav u odnosu na zahtjev Suda za izdvajanje sredstava za popunjavanje njihovih kapaciteta.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 17. decembra na vanrednoj sjednici usvojilo Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjasniti će se o ovom Prijedlogu na sjednici koja je zakazana za 30. decembar.

S tim u vezi Sud Bosne i Hercegovine saopćio je da ga je na ovaj način država dovela u tešku situaciju "koja će imati pogubne posljedice kako za Sud, tako i za evropski put naše zemlje o kojem političari, ovih dana, vole govoriti, što je upravo i najveći paradoks".

Ističu da je na istoj sjednici Predsjedništvo BiH donijelo zaključak da će do kraja januara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju nazivajući ovu odluku historijskim iskorakom ka EU.

"Dakle, deklarativno se svi zalažu za evropski put Bosne i Hercegovine, a u praksi je situacija potpuno drugačija. U svakoj modernoj evropskoj zemlji vladavina prava je imperativ bez kojeg sve ostalo gubi smisao. Najteže poglavlje u pregovorima s EU upravo je ono koje se odnosi na pravosuđe, sigurnost i temeljna ljudska prava, a u BiH je sve to dovedeno u pitanje neodgovornim odlukama Vijeća ministara i Predsjedništva BiH", stoji u saopćenju.

Dodaju da Sud Bosne i Hercegovine, ukoliko se usvoji ovakav budžet, neće moći odgovoriti zahtjevima Tužilaštva BiH čiji se broj aktivnosti svakodnevno povećava, kao i broj tužilaca koji rade u ovoj instituciji.

"Disproporcija u broju sudija i tužilaca toliko je velika da moramo upozoriti javnost, ali i domaće i međunarodne institucije, da Sud BiH neće biti u stanju procesuirati predmete iz svoje nadležnosti terorizam, organizirani kriminal, korupcija, ratni zločini i tako dalje", stava su u Sudu BiH.

Posebno sreću pažnju zastupnicima i delegatima na činjenicu da su Prijedlogom budžeta za 2016. godinu značajna sredstva usmjerena na novo zapošljavanje u određenim agencijama za provedbu zakona, što pozdravljaju, ali naglašavaju da je potrebno povesti računa o uspostavljanju balansa, kako se ne bi desilo da uslijed nemogućnosti procesuiranja predmeta pred Sudom, rad tih agencija postane besmislen, a sredstva uzaludno potrošena.

"Agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH ne mogu sami sebi biti svrha. Neodgovarajuća kadrovska popunjenost, nemogućnost Suda da odgovori izazovima i na koncu procesuira počinioce krivičnih djela, dovodi u pitanje ukupna nastojanja u borbi protiv terorizma, koja preduzimaju agencije za provođenje zakona i Tužilaštvo BiH, jer sudski postupak i presuda tek daju mjerljiv stepen napretka u toj borbi", kažu iz Suda BiH.

Apeluju na predstavnike zakonodavne vlasti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, da prilikom usvajanja budžeta za 2016. godinu uzmu u obzir stvarni značaj adekvatnog broja sudija i stručnog sudskog osoblja u Sudu Bosne i Hercegovine, te da usmjere odgovarajuća finansijska sredstva u jačanje treće grane državne vlasti, kako bi doprinijeli ravnomjernom i uravnoteženom razvijanju državnih institucija.

"Nesagledive štetne posljedice može imati glomazan izvršni aparat nasuprot skučenim sudskim kapacitetima, jer verifikacija postupaka izvršne vlasti, u okviru borbe protiv terorizma, nije moguća bez pravovremenog i valjanog sudskog procesuiranja", zaključili su iz Suda BiH.