BiH
17

Sud BiH: Produženi pritvor Zijadu Turkoviću može trajati najduže do aprila 2015. godine

FENA
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Sud BiH saopštio je danas da je prvostepena presuda u slučaju "Zijad Turković i drugi" ukinuta i naložen novi pretres pred Apelacionim odeljenjem Suda BiH zbog nekoliko bitnih povreda krivičnog postupka tokom suđenja.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu od 25. aprila ove godine u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom Zakona o privičnom postupku BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu dana, 23., 24. i 25. aprila 2014. godine godine na kojoj su tužilac i odbrana izložili svoje žalbe i odgovore na žalbe te istakli da u cjelosti ostaju kod iznesenih razloga i prijedloga iz žalbi, nakon čega je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i razloga te donijelo drugostepenu odluku.

Sud je, također, donio rješenje kojim je u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Sašu Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića produžen pritvor koji može trajati do okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a najduže do 25. aprila 2015. godine i to zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i opasnost da bi puštanje na slobodu optuženih moglo izazvati ugrožavanje javnog reda i mira, saopćeno je iz Suda BiH.