Terorizam u Siriji
0

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv IDIL-ovog teroriste Jasmina Keserovića

Klix.ba
Jasmin Keserović
Jasmin Keserović
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Keserovića kojeg Tužilaštvo BiH tereti za krivična djela organiziranje terorističke grupe i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

"Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 16. marta 2020. godine, optužnicu koja optuženog Jasmina Keserovića pod tačkom 1. tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a pod tačkom 2. da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 53. KZ BiH", saopćeno je danas iz Suda BiH.

Optužnica navodi da je dana 23.januara 2013. godine optuženi Jasmin Keserović napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije IDIL, koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, a u čijim je redovima ostao sve do decembra 2019. godine.

Dalje se navodi da je Keserović zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koji su boravili u Siriji sa istom namjerom, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici "Bejt Komandos" (koja je kasnije preimenovana u „El Aksa“) protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije.

Optužnica navodi da je optuženi Jasmin Keserović putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje krivičnog djela terorizam iz člana 201. stav 1. KZ BiH i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.