Donesena odluka
15

Sud BiH osumnjičenima u predmetu "Registar" nije izrekao mjere zabrane

Klix.ba/FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sud BiH nije izrekao mjere zabrane osumnjičenima bivšem SDP-ovom ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH Predragu Kurtešu, Kemalu Kačaporu, savjetniku bivšeg ministra Kurteša Draganu Miokoviću i Enesu Masli, koji su ranije uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Registar". To je potvrdio branilac prvoosumnjičenog Kemala Kačapora Vlado Adamović.

Odbijene su sve mjere zabrane, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će se žaliti.

"Meni su rekli da je prijedlog ocijenjen nepreciznim. Nije podnesen zakonom na predviđen način, odnosno zakonom na propisani način, tako da je sutkinja to odbila. Neće biti mjera zabrane međusobnog kontakta i oduzimanja putnih isprava odnosno zabrane putovanja", kazao je Feni Adamović.

Dodao je da tužilac ima prava žalbe, pa će se nakon toga vidjeti u kojem smjeru će ići ovaj proces.

"Danas ćemo mi primiti ta rješenja, a u ponedjeljak će se najvjerovatnije pisati žalbe", kazao je Adamović.

Osumnjičeni su jučer pušteni iz pritvora nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine.

Advokati osumnjičenih rekli su u sudnici da su Kurteš, Kačapor, Mioković i Maslo, inače osumnjičeni za organizovani kriminal, neosnovano zadržani u pritvoru, da Tužilaštvo BiH nema dokaze o udruživanju u kriminalnu grupu, kao i to da je milion KM, za koji se sumnjiče da su oštetili budžet Federacije BiH, "beznačajan".

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopšteno je iz FUP-a.