Zločin na Korićanskim stijenama
0

Sud BiH: Osuđenima na 86 godina ukinuta presuda i pritvor

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Uvažavajući žalbe, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su osuđeni na ukupno 86 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama te odredilo ponovno održavanje suđenja.

Apelaciono vijeće je odbilo žalbu Tužilaštva BiH koja se odnosi na oslobađajući dio presude za Milorada Radakovića te je presudu u tom dijelu potvrdilo, javio je Birn Justice Report.

"Apelaciono vijeće je ukinulo pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću koji je određen po izricanju prvostepene presude, a radi obezbjeđenja prisutnosti optuženih, odlučilo je da se optuženima izreknu mjere zabrane", navodi se u saopćenju Suda BiH.

Sud BiH je 21. decembra 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Babića i Škrbića, nekadašnje pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina, zbog ubistava više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama počinjenih 21. augusta 1992.

Istom presudom je Janković, bivši komandir SJB-a Prijedor, proglašen krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora.

Vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Radakoviću te ga oslobodilo krivice za učešće u planiranju izdvajanja i ubistava civila na Korićanskim stijenama.

Na ovu presudu Tužilaštvo BiH je u oktobru ove godine iznijelo žalbu u kojoj je zatražilo da Apelaciono vijeće izrekne kaznu dugotrajnog zatvora za Babića, Škrbića i Jankovića, a da se Stojniću izrekne kazna zatvora u dužem trajanju te je kazalo da smatra kako je Radaković počinio djelo za koje ga tereti.

Iznoseći žalbe pred Apelacionim vijećem, Odbrane Babića, Škrbića i Jankovića zatražile su ukidanje prvostepene presude, dok je Odbrana Radakovića zatražila potvrđivanje te presude.

Janković se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, kao ni na obrazlaganju žalbi. Za njim je raspisana potjernica.