BiH
2

Sud BiH osudio Emira Drakovca na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina u Foči i Rogatici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH danas je donio presudu i Emira Drakovca osudio na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Rogatice i Foče, dok su optuženi Muhamed Šišić, Aziz Šuša i Tarik Šišić oslobođeni.

Nakon okončanog glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine, pretresno vijeće je dana 07. marta 2017. godine, izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženi Emir Drakovac oglašen krivim za ratni zločin.

Kriv je što je u toku 1992.godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini koji je u periodu od augusta do decembra 1992.godine postojao između Vojske Republike Srpske i Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, na području opština Rogatica i Foča, kao pripadnik Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, i to kao pripadnik Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete, učestvujući u ubistvu civilne osobe i mučenju ratnog zarobljenika Sud je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od osam (8) godina, a za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ kaznu zatvora u trajanju od sedam (7) godina, te je optuženom Drakovac Emiru izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četrnaest (14) godina.

Optuženi Muhamed Šišić, Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić su oslobođeni optužbe da su počinili počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ u vezi sa članom 22.istog zakona, učestvujući u napadu na kolonu civila.

Optuženi su u smislu člana 188. stav 4. i člana 189. stav 1. ZKP BiH oslobođeni obaveze da naknade troškove krivičnog postupka i paušala koji u cijelini padaju na teret budžetskih sredstava Suda.