{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH oslobodio Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču

A
7.5.2013. u 14:54
44
12
Sud BiH oslobodio Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču
44
Sud BiH oslobodio Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču
Gojko Kličković
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine (BiH) pravomoćnom presudom oslobodilo je danas bivšeg premijera Republike Srpske (RS) i aktuelnog načelnika Općine Krupa na Uni Gojka Kličkovića, kao i Mladena Drljaču, odgovornosti za ratne zločine u Bosanskoj krajini.
Kako je obrazloženo, Kličković i Drljača oslobođeni su jer Tužilaštvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza o njihovoj krivnji.

Kličković je, između ostalog, bio optužen za zločine protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv zarobljenika.

Tužilaštvo BiH teretilo je Kličkovića da je, zajedno sa ostalim optuženim u ovom slučaju, napadao civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat.

Prvostepenom presudom Suda BiH izrečenom u novembru 2010. godine Gojko Kličković i Mladen Drljača su, također, oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali je u maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu te naložilo obnavljanje suđenja.

Kličković je bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Kličković je nakon rata, tačnije od 18. maja 1996. do 31. januara 1998. godine obnašao funkciju premijera RS-a.

On je na lokalnim izborima 2012. godine izabran za načelnika Općine Krupa na Uni koja se nalazi na teritoriji bh. entiteta RS i susjedna je općina Bosanskoj Krupi, čiji se stanovnici sjećaju Kličkovićeve uloge u ratu.

Inače, Kličković je bio u bjekstvu od 1998. godine, a uhapšen je u junu. 2006. godine u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: