BiH
82

Bivšem premijeru RS-a Kličkoviću danas presuda za ratne zločine

Piše: E. G.
Gojko Kličković
Gojko Kličković
Izricanje drugostepene presude pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, u predmetu Gojko Kličković i drugi, zakazano je za danas.

Kličković je nakon rata, tačnije od 18. maja 1996. do 31. januara 1998. godine obnašao funkciju premijera RS-a, a tokom rata je bio komandant Kriznog štaba takozvane Srpske općine Bosanska Krupa. Krupljani, Bošnjaci, ga pamte kao čovjeka koji je sijao strah tim područjem te kao gospodara života i smrti, o čemu svjedoče brojni logoraši. Kličković je optužen, između ostalog, za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv zarobljenika.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je zajedno sa ostalim optuženim u ovom slučaju "vršio radnje napada na civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat". Cilj svega je bila podjela općine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Pretprošle godine Sud BiH je ovog SDS-ovog funkcionera oslobodio, a zajedno s njim i Mladena Drljaču i Jovana Ostojića. Tužilaštvo je nakon toga uložilo žalbu, a Kličkoviću je ukunuta oslobađajuća presuda.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine donijelo je drugostepenu presudu, otpremljenu 11. maja 2012., kojom je djelimično uvažena žalba Tužilaštva BiH, a presuda Suda od 5. novembra 2010. u dijelu koji se odnosi na optužene Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču se ukida, te se u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Tom presudom je, u odnosu na optuženog Jovana Ostojića, odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH, te je prvostepena presuda u tom dijelu potvrđena, saopćeno je iz Suda BiH.

Ratna prošlost Gojka Kličkovića nije bila sporna ni Centralnoj izbornoj komisiji BiH, odnosno to što se protiv njega vodi proces pred sudom za ratne zločine, nije u suprotnosti sa Izbornim zakonom, pa je Kličković na prošlim lokalnim izborima izabran za načelnika Općine Krupa na Uni. Ova općina se nalazi na teritoriji bh. entiteta RS i susjedna je općina Bosanskoj Krupi, čiji stanovnici dobro pamte kakva je bila Kličkovićeva uloga u ratu. Gojko Kličković je član Glavnog odbora SDS-a.

Inače, bio je u bjekstvu od 1998. i uhapšen je u junu 2006. godine u Beogradu. Kličković je pobjegao nakon što je uz kauciju izašao iz zatvora u kojem je bio zbog optužbi da je za vrijeme premijerskog mandata zloupotrijebio službeni položaj i krivotvorio dokumente.