Slobodan čovjek
1.8k

Sud BiH odlučio: Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sud BiH odlučio je da bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić neće biti izručen hrvatskim vlastima, potvrdio je njegov advokat Zdravko Rajić.

On je objasnio da se proces izručenja Hrvatskoj obustavlja zbog činjenice da je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine.

"Sud je odlučio da obustavi postupak o izručenju", kazao je Rajić.

Bivši čelnik hrvatskog Dinama kazao je kako se može slobodno kretati BiH, odnosno da nema nikakvih zabrana, ali da o svakoj promjeni adrese mora obavijestiti Sud.

"Razmišljao sam ponovo jer sam imao 24 sata. Pitam se zašto mi se sve ovo dešava? Državni odvjetnik je potpisao optužnicu, a nije imao oštećenika jer Dinamo tvrdi da nije oštećen, to je nezakonito", kazao je Mamić.

Poručio je kako će se boriti za pravdu, ali da kada do nje dođe on će biti slomljen čovjek.

BiH ima potpisan Ugovor o izručenju s Republikom Hrvatskom, koji je potpisan 28. novembra 2012. godine, a stupio na snagu 6. marta 2014. godine. Mamić se tereti za krivična djela iz 2008. i 2009. godine što se sporazumom ne tretira.

Županijski sud u Osijeku osudio je Mamića na 6,5 godina zatvora zbog optužbi da je iz kluba Dinama "izvukao" 116 miliona kuna i nanio štetu budžetu od najmanje 12,2 miliona eura za neplaćen porez.

Dan uoči izricanja presude Mamić je doputovao u BiH, tačnije u Međugorje te podnio zahtjev za izdavanje lične karte u Tomislavgradu.

Podsjećamo, službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u četvrtak u Međugorju priveli Mamića, inače državljanina BiH za kojim je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.