Saznaje Klix.ba
62

Sud BiH odbio Hadžibajrićeve žalbe, izbori za načelnika Starog Grada vjerovatno 29. oktobra

S. H.
Zgrada Općine Stari Grad Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zgrada Općine Stari Grad Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prema informacijama Klix.ba Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine odbilo je sve pristigle žalbe na Odluku o oduzimanju mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića.

Ovim činom Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo proveden u skladu sa zakonom što je ranije utvrdila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

U ovoj sedmici bi Centralna izborna komisija BiH trebala održati svoju sjednicu na kojoj će raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koji će se, kako saznaje Klix.ba najvjerovatnije održati u nedjelju 29. oktobra.

Hadžibajrić je već nekoliko mjeseci u pritvoru nakon što je uhapšen (Foto: Klix.ba)
Hadžibajrić je već nekoliko mjeseci u pritvoru nakon što je uhapšen (Foto: Klix.ba)

Do sada je zvanično svoju kandidaturu objavio samo aktuelni parlamentarac Irfan Čengić, kojeg podržava šest stranaka (SDP, NiP, NS, DF, SBB, SZSG). U narednom periodu vjerovatno će i druge stranke objaviti svoje kandidature, koje se do sada nisu oglašavale.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u maju optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. On je također zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.