BiH
0

Sud BiH odbacuje primjedbe Nadzornog odbora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine ne prihvata primjedbe Nadzornog odbora za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te da je pismo koje je predsjednica Suda BiH uputila pojedinim domaćim i međunarodnim institucijama "neopravdano".

Pismo, iza kojeg stoje sve sudije Odjela I za ratne zločine Suda BiH, bavi se gorućim problemima, godinama ignorisanim od onih koji su se njima trebali baviti, a iz samo njima poznatih razloga to nisu činili, prebacujući odgovornost na druge.

Sama "bura" koju je ovo pismo izazvalo dovoljno govori o značaju njegovog sadržaja i potrebi da se o ovoj temi otvoreno govori.

U Sudu BiH ne vide ništa sporno u činjenici što je pismo upućeno i međunarodnim organizacijama čiji predstavnici prisustvuju sastancima Nadzornog odbora.

Oni i trebaju biti upoznati sa problemima u vezi s (ne)implementacijom Državne strategije.

Također, Sudu BiH nisu potrebne preporuke za ispunjavanje zakonom i Strategijom predviđenih obaveza. Upravo je Sud BiH institucija koja je, od trenutka usvajanja ovog dokumenta, insistirala na provođenju svih zacrtanih obaveza.

Sud BiH ne može i ne želi prihvatiti kritike za zastoj u implementatciji Strategije do kojeg je došlo kao rezultat pasivnosti drugih nadležnih institucija.

Pored toga, u Sudu BiH se ne slažu sa zaključkom kojim Nadzorno tijelo preporučuje Sudu i Tužilaštvu BiH da "intenziviraju međusobnu komunikaciju radi prevazilaženja međusobnih problema u saradnji procesuiranja predmeta ratnih zločina".

Tužilaštvo BiH je jedna strana u postupku i neprimjerena je bilo kakva preporuka "za saradnju" kada je u pitanju bilo koja strana u postupku.

Nakon preuzimanja dužnosti v.d glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Jadranka Lokmić - Misirača odmah je ispoštovala Strategijom predviđenu obavezu i Sudu BiH dostavila podatke o broju predmeta.

Fiksno vijeće Suda BiH je, s druge strane, promptno pristupilo klasifikaciji predmeta odredivši sebi rok od dva mjeseca u kojem posao treba biti završen.

S tim u vezi, Tužilaštvu BiH već je dostavljena obavijest o tome koji bi predmeti, u skladu s kriterijima utvrđenim Strategijom, trebali biti prenseseni na entitetske nivoe, a koji će biti procesuirani na državnom nivou.

Time je Sud Bosne i Hercegovine izvršio svoju obavezu čim mu je omogućeno da obavi svoj dio posla.

S obzirom da je Sud BiH u izvršavanju obaveza, bio ovisan o drugima, morao je poduzeti dodatne napore kako bi se konačno pokrenula implementacija Strategije, a jedan od koraka je i pismo predsjednice Suda koje je bilo ne samo potrebno, nego i neophodno, saopćio je Sud BiH.