{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Nastavlja se suđenje Mevlidu Jašareviću

S
13.8.2012. u 08:09
0
27
Sud BiH: Nastavlja se suđenje Mevlidu Jašareviću
0
Sud BiH: Nastavlja se suđenje Mevlidu Jašareviću
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje vehabiji Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.
Ovaj slučaj prošle sedmice privukao je veliku pažnju nakon tvrdnji Jašarevićevog advokata Senada Dupovca da je Tužilaštvo BiH ponudilo njegovom klijentu sporazum o priznanju krivice.

To je demantovao tužilac Dubravko Čampara koji je tada najavio da se nastavak suđenja, po redovnom postupku, očekuje na narednom ročištu 13. avgusta.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka, te da će dokazati da se radi o krivičnom djelu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al Qaidu.

Najavljeno je da će biti izvedeno više od stotinu materijalnih dokaza, među kojima i videosnimci terorističkog napada na Ambasadu SAD i Jašarevićeva oproštajna videoporuka.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

Početak suđenja u predmetu "Mevlid Jašarević i drugi" zakazan je za 9.00 sati. Predsjedavajući Sudskog vijeća je sudija Branko Perić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: