BiH
16

Sud BiH: Na sceni su grubi pokušaji diskreditacije predsjednice Meddžide Kreso

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom netačnih, zlonamjernih i malicioznih informacija koje mediji ovih dana objavljuju, bez ikakve provjere, Sud Bosne i Hercegovine u saopćenju za javnost navodi da Meddžida Kreso nikada nije ni usmeno ni pismeno komunicirala sa Mladenom Bajićem, bivšim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.

"Svi navodi izneseni na portalu Novi, kao i u Dnevnom avazu, predstavljaju grubo kršenje novinarske etike i tešku klevetu. Dakle, odlučno demantiramo da su vođeni bilo kakvi razgovori između predsjednice Suda i gospodina Bajića, kada je bio aktuelan predmet Purda, prije, a i poslije njega. Pored toga, predsjednica Suda BiH ne postupa u ekstradicionim predmetima – to rade sudije prvog stepena", stoji u saopćenju.

Navodi da je predsjednica Suda BiH onemogućavala prebacivanje predmeta ratnih zločina na entitetske sudove nemaju uporište u istini, jer u Sudu BiH više godina postoji fiksno vijeće koje je nadležno za prebacivanje predmeta ratnih zločina na niže sudove.

"To vijeće, koje još uvijek radi ovaj posao, odluke donosi samostalno, a na snovu jasno uspostavljenih kriterija. Predsjednica Suda BiH nikada nije bila član ovog vijeća. Apsolutno odbacujemo navode da je predsjednica Suda, zloupotrebom položaja, zaposlila jednu pripravnicu mimo konkursne procedure. Pripravnica je, kao i stotine drugih koji su u Sudu BiH odradili pripravnički staž, primljena na godinu dana, u skladu sa zakonom i uz poštivanje svih procedura Suda BiH. To su činjenice, a sve ostalo su pokušaji diskreditacije predsjednice Suda BiH i teške manipulacije građanima", kaže se na kraju saopćenja.