Obrazloženje
1

Sud BiH: Mamić neće biti izručen jer su krivična djela počinjena prije potpisa Ugovora između BiH i Hrvatske

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine danas je donio rješenje kojim je prema potraživanom Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja iz razloga što nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje vlastitog državljanina.

U saopćenju Suda BiH koje je dostavljeno redakciji Klix.ba navodi se da je sudiji za prethodni postupak navedena osoba privedena na osnovu međunarodne difuzne potjernice NCB Interpol Zagreb Republika Hrvatska, raspisane po nalogu za hapšenje izdatog od strane Županijskog suda u Osijeku, u cilju izvršenja kazne zatvora u trajanju od 6 godina i 6 mjeseci, zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju iz člana 246.stav 1. i 2. vezi sa članom 51. KZ R. Hrvatske.

"Na ročištu je potraživani u prisustvu svog branioca upoznat sa razlozima lišenja slobode, te je izjavio da se izričito protivi izručenju iz razloga što posjeduje državljanstvo BiH, što dokazuje uloženom dokumentacijom, a navode potraživanog potvrdio je i njegov branilac, koji se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", kazali su u državnom sudu.

Sud je, imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju, te činjenicu da su krivičnopravne radnje koje čine obilježja krivičnog djela za koje se imenovani potražuje i za koje je nepravosnažno osuđen počinjene prije potpisivanja Ugovora, donio odluku o obustavljanju postupka izručenja.