BiH
0

Sud BiH izrekao mjere zabrane za 13 osoba

SRNA
Sud BiH odredio je mjere zabrane za 13 osoba u predmetu "Vehid Sadiković i drugi" osumnjičenim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, krijumčarenje i davanje dara i drugih oblika koristi.

Mjere zabrane izrečene su Mensuru Mašetiću, Taufiku Šemdinu, Branki Tešić, Muhamedu Hanjaliću, Emiru Čauševiću, Zijadu Hadžifejzoviću, Vasviji Ragipović, Amiru Trnki, Mirsadi Tarić, Azemu Saračeviću, Dariju Vujici, Alemu Kordiću i Selveru Saračeviću.

Navedenim licima izrečena je zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH.

Zabranjeno im je i posjećivanja određenih mjesta ili područja, međusobna sastajanja i kontaktiranja, kao i sastajanja i kontaktiranja sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu.

Sud BiH saopštio je da je osumnjičenim naložena i obaveza povremenog javljanja određenom organu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Navedena osumnjičena lica uhapšena su u akciji kodnog naziva "Gold" koja je 2. juna po nalogu Tužilaštva BiH, provedena na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i na Palama.