{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija Gold: Tužilaštvo predložilo pritvor za četiri carinika

3.6.2014. u 16:09
3
4
Akcija Gold: Tužilaštvo predložilo pritvor za četiri carinika
3
Akcija Gold: Tužilaštvo predložilo pritvor za četiri carinika
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da odredi mjeru pritvora za četiri osobe osumnjičene da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi te krivično djelo krijumčarenja.
Prijedlog je upućen za osumnjičene Vehida Sadikovića te Z. L., M. K. i D. B., zaposlene u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, carinska ispostava na Aerodromu Sarajevo.

Osumnjičene osobe su ovlašteni policijski službenici Granične policije BiH lišili slobode jučer u ranim jutarnjim satima, na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama, po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru akcije kodnog naziva Gold.

Iz Tužilaštva navode kako su kvalitetno dokumentirana izvršenja pomenutih krivičnih djela te su, u skladu sa zakonom, sačinjeni i video-snimci primanja i davanja mita osumnjičenih carinskih službenika, zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo.

"Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkom a) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva (za osumnjičenog D.B.), odnosno iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Prilikom ispitivanja, većina ostalih osumnjičenih, suočeni sa jakim dokazima policije i tužilaštva, priznali su sudjelovanje u počinjenim krivičnim djelima. Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za jedanaest osumnjičenih, koje predviđaju zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa osumnjičenima u predmetu, kao i periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: