BiH
22

Sud BiH Huseina Erdića i druge osudio za pridruživanje i saradnju s IDIL-om

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sud BiH donio je danas osuđujuću presudu u slučaju Husein Erdić i drugi, kojom je Huseina Erdića, Midhata Traku, Nevada Hušidića i Merima Keserovića osudio na zatvorsku kaznu za krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Erdić je dobio 3,5 godine zatvora, Trako 1,5 godinu, a Keserović i Hušidić po godinu dana zatvorske kazne. Traki i Erdiću će u kazne biti uračunato vrijeme koje su proveli u zatvoru.

Prema navodima presude, Husein Erdić je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine, početkom februara 2015. organizirao i rukovodio te dogovorio s njemu poznatim osobama iz Turske da s područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bh. državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji IDIL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo - Istanbul.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su 18. februara Erdića, Traku, Hušidića i Keserovića, a Sud BiH je optužnicu protiv njih potvrdio 15. aprila.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da je Tužilaštvo BiH zadovoljno presudom jer je ovo prvi ovakav presuđen slučaj u historiji. Od osuđenih izricanju presude je prisustvovao samo Erdić.

Komunicirali putem Skypea

Kako je sutkinja Biljana Ćuković navela, Erdić i Trako su bili organizatori, dok su Hušidić i Keserović imali za cilj pridružiti se IDUL-u, organizaciji koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a 30.maja 2013. godine proglašena terorističkom.

U presudi stoji da su Hušidić i Keserović 12.2.2015. godine autobusom iz Bužima došli u Zenicu gdje su se sastali sa Alaudinom Ibrahimovićem koji im je donio novac od Trake, oko 500 eura, kako bi kupili avionske karte za Istanbul. Taj dan su kupili karte za dan 17.2.2015. godine za let u 20:40 sati, a potom su se vratili u Bužim gdje su se sastali s Erdićem. S njim su komunicirali putem mobitela, a Erdić im je dao i šifru "Allahov rob" od Skype profila kako bi komunicirali. Također, poslao im je međunarodni broj N.N. osobe koja ih je trebala dočekati u Istanbulu i odvesti u Siriju.

Dana 17. februara 2015. godine, Hušidić i Keserović autobusom iz Velike Kladuše stižu u Zenicu odakle ih je Tabakoivć prevezao u Sarajevo i uhapšeni su na Međunarodnom aerodromu.

Prilikom donošenja presuda sutkinja Ćuković je rekla kako su uzete u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti pa je tako za Keserovića olakšavajuća okolonost što ima nepunih 19 godina, što je priznao krivično djelo i dao doprinos istrazi, te krivično djelo nije sprovedeno. Erdiću je olakšavajuća okolnost što je otac dvoje maloljetne djece i što ranije nije osuđivan. Traki su olakšavajuće okolnosti što je starija osoba i otac dvoje maloljetne djece, ali mu je otežavajuća okolnost što je ranije osuđivan, kao i Hušidić.

Nema dokaza za odlazak u Siriju

Advokat Senad Bilić koji brani Keserovića, rekao je kako će uložiti žalbu.

"Podsjetit ću vas da moj branjenik ima 18 godina, da je uhapšen i da je u tri ujutro davao izjavu bez prisustva advokata, te da je na bazi te izjave donesena presuđujuća presuda. Svi dokazi ukazuju na put za Istanbul, a od Istanbula za dalje nema nikakvog dokaza. Sve je stvar konstrukcije. Svi vještaci su govorili 'najvjerovatnije, pretpostavljamo', nema ni jedne tvrdnje koja bi mog branjenika i ostale povezala sa ovim paravojnim formacijama u Siriji i to onim koje su oglašene terorističkom organizacijom", kazao je Bilić.

Senad Dupovac koji zastupa Hušidića kazao je kako je zadovoljan što je dobio kaznu ispod minimuma, ali da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Mnoge procesne radnje Tužilaštvo je preskočilo i nije uradilo. Samo mogu reći da je Hušidić naletio na zvrćku Tužilaštva na način da kada su ga lišavali slobode da su mu rekli 'Priznaj da ideš u Siriju i pustit ćemo te'. U tom kontekstu on je i pušten ali to je nelogično da momci koji su navodno pošli u Siriju na ratište su na slobodi, a ovi koji su im kao spremali put, ostaju tamo. Kad su već proglašeni krivim mogu biti zadovoljan što je dobio kaznu ispod minimuma, a nisam zadovoljan što je proglašen krivim, što nisu riješeni prigovori zakonitosti dokaza. Kada je moj branjenik dao to priznanje nije imao branioca i dao ga je pod pritiskom", kazao je Dupovac i naglasio kako će se žaliti.