BiH
0

Sud BiH: Dragan Doderović i drugi osuđeni zbog prodaje droge

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nakon održanog glavnog pretresa, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostepenu presudu kojom su optuženi: Dragan Doderović, Aleksandar Međedović, Adis Hadžimahović, Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Zdravko Rončević, Puniša Nikolić, Danilo Božović, Ilija Bumbić i Slobodan Papović oglašeni krivim da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

S tim u vezi, Sud je osudio optuženog Dragana Doderovića na kaznu zatvora od četiri godine, Aleksandra Međedovića na četiri godine, Adisa Hadžimahovića na tri godine, Mijomira Tomanovića na dvije godine, Dragana Slijepčevića na dvije godine, Zdravka Rončevića na dvije godine, Punišu Nikolića na tri godine, Danila Božovića na tri godine, Iliju Bumbića na tri godine i Slobodana Papovića na dvije godine zatvora.

Optuženi Dragan Doderović, Aleksandar Međedović, Adis Hadžimahović, Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Zdravko Rončević, Puniša Nikolić, Danilo Božović, Ilija Bumbić i Slobodan Papović su oglašeni krivim što su od novembra 2013. godine do februara 2014. godine, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal koja je formirana radi neovlaštene međunarodne nabavke, kupoprodaje, prevoza, prenosa, uvoza i izvoza opojne droge, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, te su u više navrata prokrijumčarili više desetina kilograma opojne droge „marihuana-skank“ s područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, radi prodaje na ilegalnom tržištu u BiH, te daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije.

Vrijeme koje su optuženi Dragan Doderović, Zdravko Rončević, Aleksandar Međedović, Puniša Nikolić i Danilo Božović proveli u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

Prema optuženima Puniši Nikoliću, Mijomiru Tomanoviću, Danilu Božoviću, Zdravku Rončeviću, Draganu Slijepčeviću i Adisu Hadžimahoviću, takođe, je izrečena mjera sigurnosti – oduzimanje predmeta.

Optuženi Dragan Doderović, Aleksandar Međedović, Adis Hadžimahović, Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Zdravko Rončević, Puniša Nikolić, Danilo Božović, Ilija Bumbić i Slobodan Papović su obavezani na plaćanje troškova krivičnog postupka. Istom presudom optuženi Adis Hadžimahović i optuženi Mijomir Tomanović oslobođeni su optužbe za radnje iz tačke 2. optužnice čime bi počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Optuženi Adis Hadžimahović i optuženi Mijomir Tomanović oslobođeni su obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka u odnosu na oslobađajući dio presude.

Sud je, također, donio rješenje kojim je prema optuženima Aleksandru Međedoviću, Puniši Nikoliću i Danilu Božoviću produžen pritvor na osnovu postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te naročitih okolnosti koje ukazuju da bi optuženi mogli ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Sud je donio rješenje kojim je produžena mjera zabrane putovanja u odnosu na optužene Dragana Doderovića, Adisa Hadžimahovića, Mijomira Tomanovića, Dragana Slijepčevića, Zdravka Rončevića, Iliju Bumbića i Slobodana Papovića, saopćeno je iz Suda BiH.