Crna hronika
0

Predložen pritvor za uhapšene u akciji Oskar

Piše: E. F.
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Tužilaštvo BiH predložilo je da se uhapšenim u jučer provedenoj akciji Oskar odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Podsjećamo, u ovoj akciji uhapšeni su Ali Lokaj (57), Nijaz Muharemija (51), Hakija Mehović (53), Vidak Milić (64) te Eljšani Agima (51).

Oni su pod istragom u predmetu u kojem je provedena akcija kodnog naziva Oskar, koja je zajednički realizovana uz saradnju OSA-e BiH sa policijskim agencijama u BiH i MUP-om Republike Srbije.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa OSA-om BiH i policijskim agencijama iz dviju država, a radi se o krivičnom djelu krijumčarenja opojnih droga, kojim je bilo direktno ugroženo područje Evropske unije.

Uhapšenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, pošto su kao članovi organizovane grupe vršili međunarodnu ilegalnu trgovinu opojnih droga marihuana, skank i heroin.

U okviru istrage utvrđeno je da je u periodu od mjeseca jula do polovine decembra 2014. godine prvoosumnjičeni organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal, a kojoj su kao pripadnici pristupili i ostali osumnjičeni.

Grupa je organizovana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojnih droga heroin i skank i to sa područja BJR Makedonije, R Srbije i Kosova na područje BiH, gdje su opojnu drogu heroin miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, te nakon toga u količinama do jednog kilograma prodavali preko ostalih pripadnika organizovane kriminalne grupe na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i drugim njima poznatim osobama na teritoriji R Srbije, R Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.