BiH
13

Sud BiH donio rješenje o izlasku Novaka Đukića iz zatvora

FENA
Novak Đukić (Foto: Sud BiH)
Novak Đukić (Foto: Sud BiH)
Sud BiH danas je donio rješenje o prekidu izvršenja zatvorske sankcije protiv Novaka Đukića, koji je prethodno pravomoćno osuđen na 25 godina zbog ratnog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

Kako je Feni kazao Đukićev advokat Duško Tomić, Sud BiH je to rješenje donio nakon što je zaprimio pisani otpravak odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju pravomoćne presude, izrečene Novaku Đukiću i on (Đukić) bi svakog trenutka trebao biti pušten na slobodu.

U Sudu BiH, Feni do momenta emitiranja ove vijesti nisu mogli potvrditi da li je Đukić pušten iz zatvora.

Advokat Tomić je dodao da je već za narednu sedmicu (petak, 21. februara) zakazana statusna konferencija u ovom predmetu.

Ustavni sud BiH je, zbog, kako je obrazloženo, pogrešne primjene zakona (umjesto KZ-a bivše SFRJ, primijenjen KZBiH iz 2003. godine) 23. januara usvojio apelaciju Novaka Đukića, penzioniranog generala Vojske Republike Srpske (VRS) i ratnog komandanta Taktičke grupe "Ozren" VRS-a.

U pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH, Novak Đukić je 2009. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

U granatiranju s više artiljerijskih projektila koji su pogodilili centar grada Tuzle, zvani Kapija smrtno je stradala 71 osoba.