BiH
18

Sud BiH: Braći Šimić ukupno 21 godina zatvora

Piše: J. H.
Mate i Blago Šimić (Foto: CIN) (Foto: N. G./Klix.ba)
Mate i Blago Šimić (Foto: CIN) (Foto: N. G./Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao presudu braći Mati i Blagi Šimić koji su se teretili za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom narkoticima, nedozvoljeno držanje oružja i krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, te ih osudio na ukupno 21 godinu zatvora.

Mato Šimić (1969) je osuđen na kaznu od 13 godina, a Blago Šimić (1975) na osam godina zatvora.

Sud ih je proglasio krivima po svim tačkama optužnice. Mato Šimić je, također, osuđen za ugrožavanje sigurnosti, odnosno ozbiljne prijetnje koje je uputio policijskom komesaru MUP-a Zapadno-hercegovačke županije Zoranu Galiću.

Sudija Branko Perić je tokom obrazlaganja presude rekao da se "Sud BiH rijetko susretao sa ovako kriminogenim biografijama".

Odbrana braće Šimić je najavila žalbu. Irena Pehar, advokat Šimića, kazala je da za žalbu ima puno prostora.

Irena Pehar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Irena Pehar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Optužnica je, inače,Šimiće teretila da da su od 2004. do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skank, namijenjene prodaji na području Republike Hrvatske.

U izmijenjenoj optužnici, potvrđenoj 11. oktobra 2013. godine, među ostalim, navodi se da je 17. decembra 2012. godine u kući u Grudama koju koriste optuženi pronađeno 10,5 kilograma opojne droge marihuana-skank, kao i jedanaest štapina eksplozivne materije "kamniktit" i "vitezit".

Tokom suđenja, tužitelj Tužilaštva BiH Saša Sarajlić je naglasio da su optuženi na način kako je to navedeno u optužnici, u cjelosti izvršili sva djela pozivajući se na potvrde svjedoka optužbe.