{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim

F
4.6.2015. u 20:28
2
1
Sud BiH: Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim
2
Sud BiH: Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon glavnog pretresa, sudija Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH donio je i javno objavio presudu kojom su optuženi Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim.
"Araz Jukić da je radnjama opisanim u tačkama 1. i 2. izreke presude počinio produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. KZ BIH, u vezi s članom 54. KZ BiH, a optuženi Samir Padžić radnjama opisanim u tački 1. izreke presude počinio krivično djelo protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. KZ BiH, u vezi s članom 29. KZ BiH", navodi Sud BiH.

S tim u vezi, Sud je optuženom Arazu Jukiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 16.000 KM, a optuženom Samiru Padžiću novčanu kaznu u iznosu od 12.000 KM koju su dužni platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Na osnovu člana 56. KZ BiH u izrečene novčane kazne će se uračunati vrijeme koje su optuženi Araz Jukić i Samir Padžić proveli u pritvoru.

Optuženi Jukić i Padžić oglašeni su krivim što su, kao službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristili službeni položaj, te za naknadu posredovali da se izvrši službena radnja, na način da su u decembru 2012. godine tražili od Radana Gavrića 1.500 eura da bi posredovali i dogovorili da njegov auto-servis "Gavrić" d.o.o. Karakaj dobije tender kao podizvođač za obavljanje poslova servisiranja - održavanja službenih vozila Jedinice Granične policije Zvornik.

Optuženi Jukić je oglašen krivim i što je na isti način, dakle kao službena osoba, za naknadu od 5.200 KM koju je tražio i dobio od Fahrudina Osmanovića službenika GP BiH, posredovao da Fahrudinu Osmanoviću, u disciplinskom postupku koji je bio u toku, ne bude izrečena mjera prestanka radnog odnosa već novčana kazna.

Primjenom člana 110. KZ BiH od optuženih Araza Jukića i Samira Padžića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to u iznosu od 3.000 KM, te su optuženi solidarno obavezuju da uplate taj iznos u budžet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ove presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Primjenom člana 110. KZ BiH od optuženog Araza Jukića se oduzima i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to u iznosu od 5.200 KM, koji je optuženi Araz Jukić dužan uplatiti u budžet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ove presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH, optuženi Araz Jukić i Samir Padžić obavezani su da nadoknade troškove krivičnog postupka i to u iznosu od 719 KM, koji su dužni solidarno platiti u buždet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: