BiH
2

Sud BiH: Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon glavnog pretresa, sudija Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH donio je i javno objavio presudu kojom su optuženi Araz Jukić i Samir Padžić oglašeni krivim.

"Araz Jukić da je radnjama opisanim u tačkama 1. i 2. izreke presude počinio produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. KZ BIH, u vezi s članom 54. KZ BiH, a optuženi Samir Padžić radnjama opisanim u tački 1. izreke presude počinio krivično djelo protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. KZ BiH, u vezi s članom 29. KZ BiH", navodi Sud BiH.

S tim u vezi, Sud je optuženom Arazu Jukiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 16.000 KM, a optuženom Samiru Padžiću novčanu kaznu u iznosu od 12.000 KM koju su dužni platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Na osnovu člana 56. KZ BiH u izrečene novčane kazne će se uračunati vrijeme koje su optuženi Araz Jukić i Samir Padžić proveli u pritvoru.

Optuženi Jukić i Padžić oglašeni su krivim što su, kao službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristili službeni položaj, te za naknadu posredovali da se izvrši službena radnja, na način da su u decembru 2012. godine tražili od Radana Gavrića 1.500 eura da bi posredovali i dogovorili da njegov auto-servis "Gavrić" d.o.o. Karakaj dobije tender kao podizvođač za obavljanje poslova servisiranja - održavanja službenih vozila Jedinice Granične policije Zvornik.

Optuženi Jukić je oglašen krivim i što je na isti način, dakle kao službena osoba, za naknadu od 5.200 KM koju je tražio i dobio od Fahrudina Osmanovića službenika GP BiH, posredovao da Fahrudinu Osmanoviću, u disciplinskom postupku koji je bio u toku, ne bude izrečena mjera prestanka radnog odnosa već novčana kazna.

Primjenom člana 110. KZ BiH od optuženih Araza Jukića i Samira Padžića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to u iznosu od 3.000 KM, te su optuženi solidarno obavezuju da uplate taj iznos u budžet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ove presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Primjenom člana 110. KZ BiH od optuženog Araza Jukića se oduzima i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to u iznosu od 5.200 KM, koji je optuženi Araz Jukić dužan uplatiti u budžet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ove presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH, optuženi Araz Jukić i Samir Padžić obavezani su da nadoknade troškove krivičnog postupka i to u iznosu od 719 KM, koji su dužni solidarno platiti u buždet BiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.