Uoči glasanja
4

Šućur: Ne podržavamo Vladu KS, ali još manje razloge koji stoje iza njene smjene

Klix.ba
Slaviša Šućur (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slaviša Šućur (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slaviša Šućur, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, poručio je na današnjoj sjednici sazvanoj povodom izglasavanja nepovjerenja Vladi KS na čijem je čelu premijer Elmedin Konaković da njegova stranka pozdravlja proaktivnost premijera, ali da su mnogi problemi s kojima se hvatao ukoštac imali dublje uzroke i njihova rješenja su dosta kasnila.

"Sve te poteze u konkretnim preduzećima nisu pratile neophodne reforme, a bez toga nema rješenja. S reformama zdravstva i školstva se nismo slagali, centralizacija nekih funkcija nije način rješavanja problema, jer je kratkog daha i vezana je za nečiju dobru volju ili energiju, a čim toga nema, nema ni reformi", poručio je između ostalog Šućur.

Dodao je da treba biti pošten i da dosadašnja Vlada KS sebi ne treba pripisivati porast indirektnih poreza.

"Kod nas je ekonomska kriza došla kao posljedica svjetske krize, a tako se i pozitivni efekti prelivaju kod nas. To je dobro, ali vi ste i tu imali sreću kao vlada pa su prihodi dobrim dijelom rasli", istakao je Šućur.

Rekao je i da su zastupnici SDP-a uvijek podržavali premijera i Vladu KS kada je riječ o pokušaju uvođenja drugih kriterija o imenovanjima u javnim preduzećima umjesto onih stranačkih.

"Svi mi znamo da je razlog za smjenu ove vlade upravo sukob sa strankom. SDA pokazuje da je razlog njihovog postojanja da ostave na funkciji neke tajkune i centre moći. Što se nas tiče, cijeli ovaj proces će se desiti bez našeg učešća, odnosno glasanja. Ne podržavamo vladu, ali još manje podržavamo razloge koji stoje iza njene smjene", poručio je na kraju zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.