BiH
3

Subašić: Svjedokinje genocida strahuju za sigurnost

FENA
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mnoge druge žene koje su bile svjedoci na suđenjima za genocid i ratne zločine pogotovo zaštićene svjedokinje, zvale su me i jedna mi je rekla da je spakovala kofere i da danas napušta Srebrenicu. Ovo je novo etničko čišćenje. Ono malo ljudi što se vratilo nemaju sigurnosti, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić komentirajući puštanje na slobodu destorice osuđenih za ratne zločine i genocid.

Puštanjem na slobodu osuđenika za ratne zločine i genocid narušena je sigurnost žrtava genocida, pogotovo onih žrtava koje su svjedočile i u procesima protiv njih, kazala je Subašić.

Rekla je da je kao žrtva i svjedokinja genocida tokom procesa i svjedočenja protiv osuđenih za genocid imala prijetnju te da se sad nakon što su osuđenici oslobođeni ne osjeća sigurnom.

"Ne mogu da vjerujem da su zločince pustili na slobodu. Jako mi je teško. Dvije noći nisam spavala. Poručujem sudijama koji su donijelu takvu odluka da se stide i neka znaju da će od nas žrtava napraviti duple žrtve i neka znaju da im nećemo halaliti", kazala je Subašić.

Naglasila je da se ne osjeća sigurno "ni u svojoj kući, a kamoli u Srebrenici ili bilo gdje drugo".

Rekla je da će danas uputiti pismo Ustavnom sudu BiH od kojeg će tražiti da njoj i majkama koje su bile svjedoci genocida garantiraju sigurnost.

"Mi nismo sigurne, mi smo ponižene", kazala je Subašić i dodala da će se obratiti Sudu u Strazburu da bi zatražile zaštitu, a od Suda BiH će tražiti da zaustave puštanje zločinaca.

Istakla je da su odlukama koje je Ustavni sud BiH donio, a po njima postupio Sud BiH da se osuđeni za ratne zločine i genocid puste na slobodu bez ikakvih uvjeta i da mogu pobjeći ako žele, ponovo povrijeđene žrtve.

"Ponovno su nas napravili žrtvama. Prvo smo bili žrtve 1995. godine, a sada smo žrtve ovog pravnog sistema Ustavnog suda BiH", kazala je Subašić.