BiH
103

Subašić: Srbija da plati Srebrenici za potopljeno zemljište zbog HE Bajina Bašta

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Sreberenica i Žepa danas je pred početak investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici kazala kako ne očekuje da srbijanski predstavnici ponude Srebrenici donacije, nego da plate za potopljeno zemljište zbog hidrocentrale Bajina Bašta.

Zvaničnici iz BiH i regiona danas su u posjeti Srebrenici povodom dvodnevne konferencije koja bi trebala ponuditi smjernice za privredno pokretanje tog bh. grada kao i moguće potencijale za donatore.

"Vučić nam ne treba dati donacije, treba dati dug koji duguje Srebrenici i BiH. Oni 25 godina koriste hidrocentralu u Bajinoj Bašti gdje su potopili naše zemljište, gdje je ruda, sve to ide u Srbiju. Neka nam plati ono što nam duguje Srbija, a nama nikakve donacije ne trebaju", kazala je Subašić.

Ona se obratila novinarima nakon što su srbijanski premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i druge delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje u Memorijalnom centru Potočari.

"Samo mi je žao što oni svom narodu neće da kažu iskreno nego i dalje njihov narod sluša drugu priču, drugu laž. Samim prelaskom ove kapije gdje piše 'žrtve genocida' znači da su prihvatili da se ovdje desio genocid. Bilo bi mi drago zbog mladih, ne zbog nas majki, našu djecu niko ne može vratiti, želim da moji unuci imaju prijatelje, drugove, i Srbe i Bošnjake i Hrvate, ali bez istine i povjerenja to neće moći doći ni u BiH ni nigdje", kazala je Subašić.