BiH
1

Subašić: Najstrašnije je stajati ispred grobnice i nadati se da su tu kosti vašeg djeteta

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Nema strašnije stvari i većeg bola od bola majke nad otvorenom grobnicom i nade se da su u njoj možda kosti njenog djeteta, kazala je za agenciju Anadolija Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa nakon današnjeg obilaska masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora za koji se pretpostavlja da krije više stotina posmrtnih ostataka Prijedorskih Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. godine.

Podrška majkama i članovima porodica Prijedorčana, koji još uvijek tragaju za svojim srodnicima, bila je razlog zbog kojeg su predstavnici šest nevladinih organizacija koje okupljaju porodice žrtava genocida, nestalih osoba i šehida danas boravili u Tomašici.

"Mi znamo kakav je taj bol. I zato moramo naći kosti svoje djece, moramo ih sahraniti, obilježiti njihove mezare. Bez toga neće se ni znati da smo ih rodile, da su postojali", naglasila je Subašić.

Ispričala je da joj je bilo „strašno na kiši, koja je lila, gledati majku skamenjenu od tuge, koja jeca bez glasa nad grobnicom, koja se nada da je u njoj njeno dijete“. Iz tih razloga, kazala je Munira Subašić, "moraju se pronaći posmrtni ostaci nestalih".

"Moraju se naći počinioci zločina, oni maju svoje ime i moraju biti kažnjeni. Bez toga nema suživota i pomirenja, nema budućnosti za one koji dolaze poslije nas", zaključila je Subašić.

Seida Karabašić, predstavnica NVO Izvor iz Prijedora koje okuplja porodice žrtava s područja te opštine, istaknula je da je svaka solidarnost dobro došla.

"I tu želim da naglasim da nam je potrebna solidarnost i saradnja, ne samo udruženja jednog naroda nego svih iz cijele BiH i regiona. Samo tako možemo biti jači i vršiti dodatne pritiske da se ubrza proces traženja nestalih", naglasila je Karabašić..

Prema njenim riječima, i javnost bi trebala imati drugačiji pristup prema problemu nestalih.

"Dobro je da se obilaze ovakva mjesta, ali mnogo je važnije iskazivati stalnu brigu za porodice nestalih, koje su prepuštene same sebi, a o tome kako teško žive jedva da iko govori", upozorila je Karabašić.