Mišljenje eksperta
289

Stvarne prijetnje ili politički spin: Šta se krije iza Milanovićeve odluke?

R. D.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Jučerašnji dan kreirao je još jednu aferu regionalnog karaktera, a to je, bez sumnje, otkazivanje posjete našoj zemlji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Milanović je ovom prilikom zaigrao na kartu koju je ranije znala koristiti njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović - sigurnosna situacija.
Sigurnosni ekspert Safet Mušić, na osnovu vlastitih istraživanja, analizirajući Milanovićevu odluku i procjene hrvatskih službi, kaže kako se vjerovatno radi o prijetnjama s društvenih mreža.

"Toga je bilo i ranije, i za razne političare. S obzirom na sve, s 99 posto sigurnosti bih isključio prijetnje koje bi bile povezane s nekim ekstremističkim organizacijama ili grupama, bilo da imaju vjersku, ideološku, terorističku ili neku drugu agendu. Pojedince je teško nadzirati, imate i slučaj pojedinca koji je pucao na Hrvatski sabor. Je li terorist ili nije?! Takve ili slične pojedince ne možemo isključiti ni u BiH, gdje 30 posto sudionika rata pati od PTSP-a, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije", kaže Mušić za Klix.ba.

Prema Mušićevim riječima, Milanović nije toliko neozbiljan da bi koristio sigurnosne službe tek tako, baš bez ikakve podloge, makar bila riječ i o pojedincima ili komentarima s interneta, ali ističe kako nije nemoguće da u procjeni odgode Milanovićeva puta nije bilo i političke dimenzije.

"Zaista ne mogu tvrditi, ali moguće da su na Pantovčaku procijenili kako bi Milanoviću trenutno politički više odgovaralo ne otići, nego otići u BiH. Moguće da mu se to uklapa u kakvu agendu, možda postoji zajednički politički nazivnik svih njegovih nedavnih ispada kada je riječ o BiH. Jedan ispad može se svakom dogoditi, ali ne cijela serija", smatra Mušić.