BiH
19

Studentski domovi u KS spremni, ali interesovanje studenata slabi

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stigla je jesen, a sa jeseni i stari problemi za studente u studentskim domovima.

Pred početak nove akademske godine jedna od najvećih studentskih briga je gdje naći adekvatan smještaj, uz to da je i povoljan. Zbog evidentno skupih stanarina za studentski standard, najrealnija opcija za studente su studentski domovi. Međutim, posljednjih godina sve manje studenata se odlučuje da svoje studentske dane provodi u domovima. Razlog tome su, prema njihovim riječima, loši uslovi u domovima, poput istrošenog inventara, redukcija kada je u pitanju grijanje i drugi razlozi.

"Situacija se nije mnogo promijenila u odnosu na prethodne godine kada je riječ o poboljšanju uslova stanovanja. Osim jednog paviljona, nije se ništa renoviralo niti popravljalo. Tako je u odnosu na prethodne godine interesovanje studenata za stanovanje u domovima opalo. Međutim, vremenom se naviknete na sve jer je studentski dom još uvijek najisplativija opcija za stanovanje", rekao je u razgovoru za Klix.ba Haris Mehić, član Upravnog odbora Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo iz Unsko-sanskog kantona.

Iako je već godinama problem za Studentski centar u Sarajevu finansiranje, odnosno dugovanja iz određenih kantona prema Studentskom centru i dugovanja Centra prema dobavljačima, najavljene su aktivnosti u cilju rješenja tih problema.

Naime, prema riječima direktora JU Studentski centar Sarajevo Emira Kadrića, u narednom periodu bi federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović trebala razgovarati s kantonalnim ministrima u cilju konačnog rješenja nagomilanih finansijskih problema.

"Može doći do neželjenih posljedica ukoliko se ne riješe ti problemi, a koje mi sami ne možemo riješiti. Ipak, studentski domovi nikada nisu bili spremniji. Nemamo nikakvih informacija da su se studenti žalili", poručio je Kadrić u razgovoru za Klix.ba.