Neizmirene obaveze
53

Studentski dom u Sarajevu uskoro bi mogao ostati bez hrane

N. C.
Restoran u studenstkom domu JU "Studentski centar" (Foto: D. S./Klix.ba)
Restoran u studenstkom domu JU "Studentski centar" (Foto: D. S./Klix.ba)
Nezavidni uslovi u domovima JU "Studentski centar" već odavno su studentska svakodnevnica. Međutim, situacija je u posljednje vrijeme dodatno usložnjena, a studenti bi uskoro mogli ostati bez hrane zbog neisplaćivanja dobavljača namirnica.

Kako saznajemo do neisplaćivanja dobavljača došlo je zbog toga što od februara "Studentski centar" nema direktora. U domovima "Studentskog centra" trenutno se nalazi između 500 i 600 studenata.

Kenan Velagić iz Udruženja studenata Studentskog centra kaže da se, nažalost, već odavno sve svelo na stranačka prepucavanja.

"Smjene vlade dodatno su usložnile situaciju, s obzirom na to da je direktor bio iz SDA, a sada je na vlast došla 'Četvorka'. Tu je nastao problem i nesuglasice, zbog čega je i direktor dao ostavku te i dalje traje polemika da li je direktor ili nije, a studenti ispaštaju", navodi.

Velagić tvrdi da zbog toga što "Studentski centar" nema direktora posljednja dva mjeseca studentima nedostaje hrane.

"Jedino je direktor ovlašten za potpisivanje dokumetata, jer je nadležan za potpise. Ima deponovan potpis u sudu te jedini može potpisivati javne nabavke, isplate i slično", dodaje.

Restoran nije potpuno zatvoren, ali, kako kaže, većina dobavljača je otkazala dostavljanje hrane, tako da će za nekoliko dana ostati bez zaliha određenih namirnica.

"Pozvali smo studente korisnike domova da sačekaju nekoliko dana da plate stanarine, jer smo dobili informaciju da će vlada raspravljati o 'Studentskom centru'", kazao je.

Nedavno su iz udruženja naveli listu proizvođača s kojima je trenutno prekinut ugovor i tih proizvoda nema ili uskoro neće biti u restoranu:

  • "Ledo" (riba, zaleđeno povrće) obustavljeno zbog neplaćanja,

  • ZAMM (crveno meso) obustavljeno zbog neplaćanja,

  • "Vino jug" (jaja, ulje, svježe povrće) dovoze 30 posto, ostalo obustavljeno zbog nepotpisanog ugovora,

  • Krompir i ulje u malim zalihama, dovoljo za 5-6 dana,

  • Začini (biber, so, vegeta) u malim zalihama, dovoljno za 10-15 dana.

Također, predloženo je da se restoran privremeno zatvori da studenti ne bi plaćali bonove koje ne mogu koristiti.

Povodom problema s kojim su se susreli studenti kontaktirali smo direkciju JU "Studenstki centar", međutim zvanični odgovor nismo dobili.