BiH
299

Studentski dom Nedžarići: Student dobio prijavu za izazivanje buke iako nije ni bio u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Student Haris Silajdžić iz Goražda dobio je opomenu pred isključenje iz studentskih domova u Sarajevu zbog navodnog izazivanja buke i nemira u svojoj sobi iako taj dan uopće nije bio u Sarajevu, nego kući u Goraždu.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović kazao je na današnjoj sjednici Skupštine KS da se u Studentskim domovima u Sarajevu vrši zastrašivanje svih studenata koji su se usudili progovoriti protiv direktora ove javne ustanove Emira Kadrića.

"Ti studenti su se usudili javno reći da je stanje u Studentskim domovima katastrofalno i nakon nekoliko dana dočekala ih opomena pred isključenje iz domova", rekao je Vukasović.

On je Skupštini KS podnio informaciju da je student Haris Silajdžić iz Goražda dobio opomenu pred isključenje iz studentskih domova zbog izazivanja buke i nemira u svojoj sobi iako taj dan uopće nije bio u Sarajevu, nego kući u Goraždu.

"U opomeni koju je dobio navodi se da je policija dolazila i napravila zapisnik o događajima te da će biti isključen iz domova ako se nešto slično ponovi. Haris je otišao u policijsku stanicu da provjeri navode o prijavi i tamo su mu rekli da nemaju nikakvu prijavu u domovima za datum koji se navodi te da nisu zaprimili nikakav poziv", kazao je Vukasović.

On je dodao da je na Kadrićevu nesreću Silajdžić taj dan preuzimao vozačku dozvolu u Goraždu, išao na trening stonog tenisa te cijeli vikend proveo u Goraždu, za šta posjeduje i materijalne dokaze iz MUP-a te ima niz svjedoka koji mogu potvrditi da je on zaista bio u Goraždu taj vikend.

Mario Vukasović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mario Vukasović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Upućujem inicijativu Ministarstvu obrazovanja KS da provjeri sve ove navode te pokrene radnje u svojoj nadležnosti ako se utvrdi da direktor vrši ovakvu nedopustivu vrstu pritiska na studente. Molim vas da izvijestite Skupštinu u narednih mjesec dana da li su ove tvrdnje tačne te koje su radnje poduzete", rekao je Vukasović.

Silajdžić je već uputio žalbu na izrečenu disciplinsku mjeru koju je uputio na ruke predsjedniku Disciplinske komisije i direktoru Studentskog centra Emiru Kadriću.

U zahtjevu je pozvao i nadležne da ispitaju da li je potvrdu falsifikovao te ih pozvao da, ako utvrde da je riječ o falsifikovanju, podnesu odgovarajuće prijave prema predviđenim članovima Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Silajdžić se morao pravdati i na insinuacije upravnice studentskog doma Nedžarići da je izvjesni muškarac spavao u njegovoj sobi nakon što se razdužio, tj. da je ilegalno boravio u domu, dodajući kako je prinuđen braniti se činjenicom da nije homoseksualac, u čije dokazivanje ne želi zalaziti.

Zastupnik Vukasović je od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih tražio i informaciju o tome šta se trenutno dešava u JU Studentski centar Sarajevo i zašto još uvijek, nakon više od dva i po mjeseca otkako je izglasana inicijativa na dnevnom redu Skupštine KS, nema finansijskih izvještaja za 2014. i 2015. godinu ove ustanove.

"Mislim da je bilo sasvim dovoljno vremena da se dokumenti pripreme i upute u skupštinsku proceduru te ovim putem pitam kada ćemo ove izvještaje konačno imati na stolu? Na sjednici prije više od mjesec dana premijer je rekao da će izvještaji biti što prije upućeni Skupštini no mi ih ni dan danas nemamo pred nama", rekao je Vukasović.

On je također tražio od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo da Skupštinu KS informiše o tome u kojoj se fazi trenutno nalazi slučaj JU Studentski centar Sarajevo.