BiH
10

Studentski centar u Mostaru dobija novi paviljon po uzoru na svjetske standarde

Klix.ba
Izgradnja trećeg paviljona Studentskog centra Mostar dobila je svoj epilog. U saradnji sa Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru izrađen je glavni projekt prema kojemu će se graditi bazenska dvorana zatvorenog tipa i sportska dvorana te novih 115 studentskih soba, a ukupne površine 13.760 m2.

Impozantna građevina gradu Mostaru donijeti će sasvim novo ruho te nakon dugog niza godina omogućiti sportistima adekvatne prostorije za rad i razvoj sporta.

Bazenska dvorana nalazit će između dva postojeća paviljona Sc, a ukupne površine 3.715 m2. Bazen dimenzija 30x18 m zadovoljavati će uvjete za sportska takmičenja, kojeg prate muška i ženska garderoba, uredske prostorije, sauna i caffe bar, sanitarije za hendikepirane osobe, te tribine za gledatelje sa otprilike 220 sjedećih mjesta.

Drugi dio objekta je sportska dvorana i smještajni kapaciteti površine 1.288,70 m2. Dvoranu prati 450 sjedećih mjesta i VIP lože prilagođena svim dvoranskim sportovima.

Tu su i smještajni kapaciteti koji će se protezati od postojećeg paviljona prema "velikim stepenicama“ sa 115 soba . Od pratećih sadržaja tu su uredske prostorije, ambulanta, restoran, čitaonica, amfiteatar za društvena događanja.

Cijeli kompleks povezat će velika zelena površina zamišljena kao park za studente. Dokumentaciju glavnog projekta Draganu Mikuliću, direktoru Studentskog centra i Upravnom vijeću Centra, danas je uručio voditelj projekta prof. Ivo Čolak zajedno sa timom koji je radio na izradi projekta.

"Na izradi projekta radili smo intenzivno zadnjih osam mjeseci i jedan je od najzahtjevnijih projekata na kojima smo radili. Sa Studentskim centrom Mostar sarađujemo već dugi niz godina i drago nam je da je nama pripala čast učestvovati u jednom od najznačajnijih društveno kulturnih objekata koje će grad Mostar dobiti", kazao je prof. Ivo Čolak, voditelj projekta.

Direktor Centra kazao je kako je izgradnja jednog ovakvog objekta jako potrebna gradu Mostaru te kako će zasigurno pronaći partnere koji će to prepoznati i sudjelovati u finansiranju.

"Velik je trud i rad iza nas i ispred nas ali optimistični smo i uvjereni kako ćemo u bliskoj budućnosti uživati u novom ruhu Studentskog centra Mostar", kazao je Mikulić.