BiH
27

Studentice nakon protesta u Skupštini KS: Mi smo apolitične i nastavit ćemo borbu

Piše: I. P.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Neformalna grupa studentica nastavit će svoje aktivnosti u cilju upućivanja zahtjeva vlastima Kantona Sarajevo, a u vezi sa slučajem pogibije studentica Filozofskog fakulteta.

"Ističemo da smo mi potpuno nestranačka i apolitična grupa studenata Psihologije (Filozofski fakultet UNSA, op.a.) koji su ovom prilikom htjeli iskazati negodovanje zbog sigurnosne situacije", rečeno je u ime neformalne grupe za Klix.ba.

Napomenuto je da se studentice i poznanice poginulih Edite Malkoč i Selme Agić, uz podršku građana, bore protiv posljedica nesmotrenog odnosa prema egzistencijalnim pitanjima zbog kojih se dešavaju i ljudske žrtve.

"Danas smo dobili odobrenje da prisustvujemo vanrednoj Skupštini Kantona Sarajevo, ali nismo dobili mogućnost govora. Bijele trake su bile simbol toga i ono što možemo reći jeste da nećemo odustati od već iznesenih zahtjeva", objašnjeno je iz neformalne grupe studentica.

Podsjećamo, njihovi zahtjevi su izneseni na protestima pred Zemaljskim muzejom BiH:

1. Pokretanje borbre protiv neznanja, da na funkcijama budu kompetentni ljudi, a ne podobni, kao što je ministar unutrašnjih poslova KS.

  1. Transparentan proces protiv Sanjina Sefića. Tražimo sve informacije o njegovom bijegu, hapšenju i izručenju. Tražimo da se od njega ne pravi žrtva i ne prihvatamo njegovo izvinjenje.
  1. Tražimo nezavisnu istragu o tome ko je odgovoran što se prijave protiv Sefića nisu pretvorile u tužbu Tužilaštva.

"Nadamo se da će Skupština uvažiti naše zahtjeve i molbu da govorimo i da iznesemo naše zahtjeve", zaključeno je nakon konstatacije da će se Kolegij Skupštine na prvoj pauzi vanredne sjednice još jednom izjasniti o mogućem dopuštenju obraćanja građana.