BiH
59

Nakon novih protesta "Za Selmu i Editu" u Sarajevu organizatori poručili da žele prisustovati Skupštini KS

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Protesti građana i građanki ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu povodom tragične smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč su završeni, uz poruku organizatora protesta da žele prisustvovati sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, kako bi iskazali svoje ciljeve.

Današnjim protestima koje su organizovali studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi.

Organizatori protesta pročitali su tri zahtjeva: 1. Pokretanje borbre protiv neznanja, da na funkcijama budu kompetentni ljudi, a ne podobni kao što je ministar unutrašnjih poslova KS. 2. Transparentni proces proiv Sanjina Sefića. Tražimo sve informacije o njegovom bijegu hapšenju i izručenju. Tražimo da se od njega ne pravi žrtva i ne prihvatamo njegovo izvinjenje. 3. Trazimo nezavisnu istragu o tome ko je odgovoran što se prijave protiv Sefića nisu pretvorile u tužbu tužilaštva.

Pred okupljenima pročitana su imena svih žrtava koje su ubijene u Sarajevu u posljednjih desetak godina te im je odata počast minutom šutnje. Nadležni su pozvani na hitno rješavanje sudskih procesa i kažnjavanje odgovornih, uz poziv na poboljšanje sigurnosne situacije u gradu.

Organizatori protesta poslali su zvanični dopis Skupštini KS, gdje se žele obratiti na sutrašnjoj vanrednoj sjednici, naglasivši kako sutra neće biti nikakvih okupljanja, ali su pozvali građane da prate Facebook grupu gdje će biti objavljivane sve aktuelnosti o narednim koracima.

Tokom protesta bila je blokirana glavna saobraćajnica prema centru grada, koja je sada ponovo u funkciji.

Podsjećamo, studentice Selma Agić i Edita Malkoč nastradale su u saobraćajnoj nesreći prije sedam dana, kada ih je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu vozilom udario Sanjin Sefić, koji je vozio više od 100 km/h i pritom prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Nakon nesreće Sefić je pobjegao u Srbiju, gdje je uhapšen, a trenutno traje proces njegovog izručenja BiH.