BiH
0

Protesti zbog smrti Selme i Edite: Građani blokirali saobraćaj, dio povorke pred zgradom MUP-a KS

Piše: A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više hiljada građana i građanki okupilo se večeras u blizini Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, na mjestu gdje su protekle noći u stravičnom udesu poginule 21-godišnja Selma Agić i 20-godišnja Edita Malkoč. Svi oni žele odali počast nevino stradalim djevojkama i mirnim protestima traže od nadležnih struktura da bolje zaštite stanovnike glavnog grada BiH.

21:45 - Protesti su završeni, a građani i građanke su poručili da nisu zadovoljni sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH. Od policije traže da bolje radi svoj posao.

21:10 - Vozač koji je usmrtio djevojke jutros je prešao granicu BiH i udaljio se u nepoznatom pravcu, objavio je MUP KS.

20:58 - Najmanje hiljadu ljudi i dalje je na raskrsnici u blizini Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH gdje su Selma i Edita tragično stradale.

20:47 - Kolona je stigla u ulicu Mis Irbina koja je u ovim trenucima blokirana. Ova ulica vodi prema sjedištu MUP-a KS. Povorka koja je stigla protestuje u tišini.

20:30 - Jedan dio grupe krenuo je u povorci prema sjedištu MUP-a Kantona Sarajevo.

20:05 - Kratko nakon 20 sati izašli su na cestu i blokirali saobraćaj ispred Zemaljskog muzeja BiH.

19:40 - U tišini i uz paljenje svijeća okupljanje su počeli i prije najavljenog termina i uprkos kiši i hladnoći. Na jednom od transparenata koje drže napisano je: "Ko je sljedeći? Možda ja..." aludirajući na divljanja nesavjesnih vozača po ulicama grada u kojima ginu nevini pješaci.

Na mirnim protestima najviše je mladih, a okupljanje osigurava policija.

Podsjetimo, Selma iz Bugojna i Edita iz Bosanske Krupe, bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Automobilom ih je usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić koji je potom pobjegao sa mjesta nesreće. Za njim policija i dalje traga.