Zbog školarina
142

Studenti zaprijetili Forti: Ima nas 30.000, napravit ćemo masovne proteste kakve Sarajevo nije vidjelo

B. T.
S današnje konferencije za novinare (Foto: D. S./Klix.ba)
S današnje konferencije za novinare (Foto: D. S./Klix.ba)
Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, uputio je finalni poziv Vladi KS i premijeru Edinu Forti da umanje školarine svim studentima za 30 posto. U protivnom, zaprijetio je masovnim protestima studenata "kakve Sarajevo nije imalo nikada u historiji".
Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, on je podsjetio kako već godinu pokušavaju riješiti pitanje umanjenja školarina, ali da ih je ignorirala i prethodna i sadašnja Vlada Kantona Sarajevo.

Podsjetio je da su u petom mjesecu prošle godine uputili zahtjev Vladi KS za smanjenje školarina. U septembru su zahtjev ponovili i zatražili da se plaćanje vrši u tri rate, pri čemu bi posljednje rate studenti bili oslobođeni. Međutim, kako je rekao, potom je uslijedila odluka o potpunom prelasku na online nastavu, a njihov zahtjev ostao je ispolitiziran i u sjeni.

"U međuvremenu, pod političkim prepucavanjem, svi znamo ko je najviše tereta snosio - studenti. Njihovi roditelji su gubili poslove, kao i studenti koji su vlastitim angažmanom plaćali studij. Morali su da kupuju laptope, tehnička sredstva, plaćaju internet kako bi pratili internet nastavu..., ali studentima vlast nije pomogla ni u jednom trenutku", kazao je Dević.

Kako je dalje objasnio, nakon uspostave nove Vlade KS zatražili su sastanak s premijerom Fortom te ministrima visokog obrazovanja, finansija i pravde. Pozivu se odazvala samo ministrica visokog obrazovanja Melika Husić-Mehmedović.

Premijera pismo nije dirnulo, ministrica dezavuiše

"Nakon tog sastanka i pismeno smo predali naš zahtjev. To je bio 22. februar, a pismo je bilo upućeno premijeru Forti. U tom pismu mi smo naglasili da je to jedan vid pomoći svim studentima, budućim akademskim građanima BiH i da bi bilo porazno da se ijedan student ispiše s fakulteta zbog nemogućnosti plaćanja školarine. Međutim, premijera Fortu to nije nešto naročito dirnulo, tako da ga je očito samo proslijedio ministrici Husić-Mehmedović. Ona nam je u svom odgovoru rekla da će studenti s prosjekom 8+ biti oslobođeni plaćanja školarine. Međutim, i to je jedna vrsta dezavuisanja, s obzirom na to da to nije bila tema priče, mi smo tražili zahtjev za smanjenje školarina svim studentima", rekao je danas Dević.

Faruk Dević (Foto: D. S./Klix.ba)
Faruk Dević (Foto: D. S./Klix.ba)

Nakon što su dobili, kako je opisao, "suptilni negativni odgovor", zahtjev su uputili i Elvedinu Okeriću, predsjedavajućem Skupštine KS, kako bi se u zakonodavnom tijelu kojim predsjedava iniciralo to pitanje.

"Međutim, opet dolazimo u situaciju da nam niko nije odgovorio. Ponovo se koristi ta taktika ignorisanja, valjda misle da ćemo prestati", rekao je Dević.

Podsjetio je kako je Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS, tražio odgovor o ovom pitanju, a da je u izjašnjenju Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade navedeno kako je utvrđeno da Vlada nije nadležna da samostalno odlučuje. U tom izjašnjenju navodi se i da je Vlada, na prijedlog ministarstva, incicirala da se studentima s prosjekom 8+ dvije trećine školarine ne naplaćuje.

Plaćaju 6.000 KM da na internetu slušaju kako kuca srce

"Sada mene zanima, ukoliko Vlada KS nije u nadležnosti, kako je onda urađeno ovo sa studentima s prosjekom 8+? Zar nije moguće da se to uradi sa svim studentima u Sarajevu. Ukoliko je bilo želje, ovo se moglo uradiiti. Očigledno, želja ne postoji", konstatirao je.

Dević je upozorio da studenti neće moći plaćati školarine.

"Studenti Medicine plaćaju 6.000 KM za studij kako bi preko inteneta slušali otkucaje srca. Studenti Stomatologije plaćaju 7.000 za nastavu, odnosno kako to oni vole reći, online kurseve", rekao je Dević.

S konferencije za medije (Foto: D. S./Klix.ba)
S konferencije za medije (Foto: D. S./Klix.ba)

Kazao je da je današnja konferencija finalni poziv premijeru i Vladi KS da iznađu sredstva za umanjenje školarina svim studentima.

"Ukoliko se nastavi oglušivanje o naše zahtjeve, organizovat ćemo masovne proteste svih studenata. Na Univerzitetu u Sarajevu ima 30.000 studenata i organizovat ćemo proteste kakve Sarajevo nikada u historiji nije vidjelo. Ukoliko i ti protesti budu ignorisani, pozivat ćemo kolege da bojkotuju plaćanje školarina. Kanton, kada osjeti udar na budžet, shvatit će kako je studentima", zaključio je Dević.