BiH
2

Studenti učestvuju u projektu Toyota Challenge BiH: CO2 Friends

Klix.ba
Prvi put u Bosni i Hercegovini studenti na tri univerziteta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar) će aktivno učestvovati u implementaciji projekta Toyota Challenge: CO2 Friends.

Studenti organizovani u 9 timova se međusobno takmiče u uštedi energije na fakultetima i djeluju kao svojevrsna energetska policija na svojim kampusima. Cilj takmičenja je da svaki od timova ostvari najmanje 5 posto uštede na potrošnji električne energije osnovnim mjerama energetske efikasnosti.

Takmičarski dio projekta je okončan sa 31.05.2013. godine, a direktno učešće je imalo više od stotinu studenata sa devet fakulteta. Studentski timovi su pratili, analizirali, savjetovali i implementirali mjere koje su smanjile potrošnju energije unutar fakulteta i samim tim smanjili karbonski otisak svake od institucija.

Preliminarni rezultati pokazuju da su timovi ostvarili velike uštede i preko 20 posto. Međutim, konačni rezultati i pobjednici takmičenja će biti proglašeni 27.06.2013. godine. Nagrade će biti dodijeljenje za tri prvoplasirana tima, a prema ostvarenim uštedama električne energije. Nagrada za pobjednički tim iznosi 4.000 KM, drugoplasirani tim dobija 1.500 KM, dok će trećeplasirani tim primiti pet tablet računara.

Ceremonija proglašenja pobjednika će biti organizovana u sklopu obilježavanja Evropske sedmice održive energije (EUSEW), koja je ključni događaj za promociju širenja znanja o energetskoj efikasnosti i tehnologijama obnovljivih izvora energije, politikama i praksama u ovoj oblasti, a organizuje se u velikom broju gradova širom Evrope. Sarajevo i Bosna i Hercegovina su uključeni u EUSEW inicijativu od aprila 2010. godine.