Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jako je dobro da se usaglasila prava studenata,ali mi nije jasno zasto se niju amandmani SDP raspravljali,zasto svi pokusavaju opstruirati stranku koja jedina radi svoj posao i koja jedina moze pomoci ovoj zemlji i gradjanima?
Ma daj... Cuj da " svi i javni i privatni fakulteti trebali biti isto tretirani".... Ma nemoj, kako ce biti isto tretirani... Na privatnom kad platis, naucis, posveceno je vrijeme studentu, niko od profesora te ne zaj......, dok na javim hem sto te ne nauce, hem ti pare otimaju kako znaju i umiju, hem ne mozes da polozis ispit iako znas sve ko hafiz... Kad se promjene ti uslovi, onda se moze o tome pricati... Na onoj ekonomiji samo jos da pocnu naplacivati ulaz u zgradu, samo im to fali...
Po studentima naravno, a za profesore kod kojih je prolaznost godinama manja od 20% nema nikakvih mjera.... Mamicu vam lopovsku! Zato će država da ima "stručnjake" koji neće imati veze sa poslom koji rade, jer knjige pošteno nisu uzeli u ruke (neki čak ne znaju ni da su imali neki predmet, na ispitu im se mijenjaju pitanja jer profa pogrešno postavila, nije bio takav dogovor (anatomija)), ali ko da je to bitno kad ti je stari neki glavonja koji će ti "srediti" da budeš šta hoćeš, a oni koji pošteno uče će da ostanu bez mogućnosti da se obrazuju, jer nemaju starog koji će im "srediti" kad šta zapne, jer njihovo prezime ne znači ništa, a nemaju love da plate cijene koje su odredili fakulteti, a da pritom ti fakulteti ne nude ništa (medicina i stomatologija samofinansirajući plaćaju 6000 KM). Koga interesuje neka dođe u ispred Medicine i Stomatologije pa nek se raspita kakvih sve studenata ima koji naravno redovno polažu.
Prica vam je glupa...Kao prvo, na odredjene fakultete je se tesko upisati kao redovan student (Medicina, Farmacija, Stomatologija, Arhitektura, ...itd). Izuzet cemo sad ove babine sinove i kcerke, koji mogu kupiti redovno mjesto, da bi bio redovan, moras biti u srednjoj super odlikas, ili barem odlikas, plus moras da prijemni ispit nadprosjecno uradis, da bi uletio u taj status "redovnog" studenta. I sada takvog ucenika-studenta, treba istjerati sa fakulteta, jer mozda nije u stanju da placa cifru vanrednog studiranja od 1500-3000KM (ovisno od fakultata). Do obnove moze doci iz raznih situacija, bolest, udes, smrtni slucaj, problemi sa prof, i slicno... E sad ovi "pozitivci" se raduju sto je tako, al iz ciste zavisti, sto mozda oni sami nisu uspjeli uletiti u redovne studente. I sta vam smetaju ti studenti? sta su vam skrivili? Raduje te se tudjoj nesreci...svoju srecu pronalaze u nesreci drugih...tuzni ste...okrenite se sebi i svom zivotu..
Potpuni promašaj! Zakon se neće odnositi na privatne univerzitete a UNSA će morati dobiti poseban zakon! U zakonu se ne tretiraju obaveze profesora, ne stoji koliko naučnih publikacija moraju objaviti, niti postoji kvalifikacija šta su to naučne publikacije. To znači da će profesori, koji su mahom zaposleni po rodbinskoj vezi, nastaviti da se iživljavaju nad našim studentima, bez naučne osnove za to. Ali je zato bilo prostora da se "opali" po studentima koji zbog ovakvih profesora moraju obnoviti godinu više puta! I bilo je prostora da se omogući da politički akteri mogu ujedno biti i profesori! Da vas pitam javno: Kako jedan profesor može biti ministar, ili zastupnik u nekoliko parlamenata, a istovremeno učiti studente, učiti nova znanja koja se redovno stvaraju, i pisati knjige i naučne članke??? Nikako! I dalje će studenti da dobijaju znanje iz 70. i 80. godina od raznih napaćenih alkoholičara i plagijatora! Što je najgore - STUDENTI ŠUTE! FUJ!
Najlakse je po studentima
Ovo je strasno. Sta da rade studenti koji su bukvalno samofinansirajuci, dakle koji u isto vrijeme i rade i studiraju? Postoji milion razloga zasto student moze obnoviti godinu. Sad jos pojedince koji moraju raditi da bi se izdrzavali treba dodatno kazniti. Sramota.
Bravo, tako i treba, dosta nam je studenata od 25+ koji po cijeli dan kafe piju na racun nas koji radimo i placamo poreze.
Je li zakon vazi i za ovu skolsku godinu ili ide tek od sljedece godine ?
Vi ne razumijete, ako budu državni i pravni fakulteti isto tretirani, onda se u tu Vašu diplomu (državnu) možete 'posrat'... Znači da tatini sinovi/kćerke će u roku završit (iskeširat) i dobiti posao, a Vi na biro :/
Super. Samo da se još reguliraju stipendije, jer neki primaju po čak 6,7 stipendija, dok neki koji su zaista ugroženi i trebaju svaku marku, ne mogu dobiti tu stipendiju zbog njih.
Molim klix da ne obmanjuje javnost u zakonu stoji ukoliko student, dva puta zaredom obnovi ISTU studijsku godinu i ne ispuni uslove za upis u narednu studijsku godinu, dobija status samofinansirajućeg studenta.
Da li se odnosi na 2x obnovu iste godine, ili 2x obnovu različitih godina (npr. 1. i 2., 1. i 3. ili 2. i 3.)?
A da se posvetite malo profesorima i asistentima na fakultetima? Da se pokrene anketa neka zasto lijece zivce na studentima?
Svakako se placa , cak i jedna obnova godine laganica 80-100 km po ispitu... je li i to sve po zakonu i kako redovan student mora placati ispite???
Nakon 2 godine, glasovaću za g-dina Sulejmana Tihica jer: voli zene ne pije alkohol posten je proveo je rat u BIH povratnik je na svoje (Bos. Brod) nije ratni profiter pragmatik je nije ulizica zapadu raskrinkao je Keljmendija i potakao istragu i reviziju privatizacije ne voli komunjare Nisam glasao za Lagumdjiju: zato sto je slucajni prolaznik zato sto je amerima siporucio Alzirce rasprodao mnogo toga ulizuje se Dodiku nema program ekonomskoga rasta diktator je u stranci sve bi dao za fotelju voli muskarce ...g-din Tihić tehnički nokautira u prvoj rundi famoznu šestorku - koja usput budi rečeno radi na raspadu BiH... smireno, argumentovano i narodu jasnim jezikom bez problema demantuje i demaskira sve laži o SDA, raskrinkava trenutne politike raspada šestorke i još mnogo toga... youtu.be/QnNZgkV7yKM ...demanti povezanosti g-dina Tihića sa Fikretom Abdićem... youtu.be/dBDehA8TcZo?t=1h31m 30s - padaju neistine o g-dinu Tihiću kao kula od karata...
Kad bi znali koliko je ovaj covjek obrazovan.. bili bi zahvalni da imamo napokon nekog ministra na nivou !!