BiH
210

Studenti sarajevskog Pravnog fakulteta "rame uz rame" sa studentima Harvarda, Yalea, Oxforda...

Klix.ba
Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održali su danas prezentaciju kojom su uputili svoje kolege kako da se pripreme na učešće u jednom od najprestižnijih svjetskih takmičenja iz oblasti međunarodne trgovačke arbitraže "Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot" koje se održava svake godine u Beču.

Studenti ovog sarajevskog fakulteta imali su vrlo zapažen nastup na takmičenju u kojem su učestvovali takmičari sa uglednih fakulteta poput Harvarda, Yalea, Oxforda, Cambridgea, Sorbone ili Humboldta.

"Stekli smo brojne simpatije profesora i trenera drugih timova, kao i arbitara pred kojima smo pokazali vrijedno naučeno znanje. BiH ima mlade intelektualne kadrove koji ponosno brane njene boje na svjetskom nivou", rekla nam je Halisa Čengić, studentica četvrte godine Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Učesnici tima tvrde da je ovo bilo vrijedno i nezaboravno iskustvo koje će biti polazna tačka za razvijanje međunarodne prodaje robe i primjenu svjetskih standarda profesionalizma u našoj zemlji. Pored sarajevskog tima, na takmičenju je učestvovao i tim Pravnog fakulteta iz Zenice.

Takmičenje mladih pravnika iz cijelog svijeta se tradicionalno održava već 22 godine. Ove godine učestvovalo je 300 pravnih fakulteta iz Evrope, Amerike, Azije i Afrike te Australije, sa preko 2.000 učesnika i 800 arbitara.

Sarajevski tim činili su Belma Šečerbečić, Enida Šaćirović, Fahira Brodlija, Halisa Čengić i Jasmin Omerdić.