Upozorenje upravi
856

Studenti protestovali ispred doma Nedžarići u Sarajevu: Želimo osnovne uslove za život

Dž. L.
Studenti u Sarajevu, nezadovoljni izuzetno lošim uvjetima stanovanja, večeras su se okupili ispred Studentskog doma u Nedžarićima kako bi upozorili nadležne da je krajnje vrijeme da se osvrnu na katastrofalno stanje u kojem žive.

Stotinjak studenata, korisnika doma u Nedžarićima, izašli su na mirne proteste s porukom da žele osnovne uslove za život. Kako kažu, ovo je tek početak jer su oni spremni na ozbiljnije proteste ukoliko nadležni ne pokažu da imaju sluha za njihove probleme.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Među studentima večeras se našao i predjsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Hamza Vahid El-din koji nam je kazao kako će već sutra pripremiti listu prioriteta i njihovih zahtjeva koje će priložiti nadležnima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Studenti u domovima već godinama žive u jako lošim uslovima, a ono što je prelilo čašu jeste to što proteklih dana nisu imali struje i grijanja u svojim stanovima. Večerašnje mirno okupljanje je upozorenje svima, menadžmentu, Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo da, ukoliko se stvari ne krenu drastično mijenjati, studenti će organizovati puno ozbiljnije proteste", kazao nam je Vahid.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On podsjeća da je za utopljavanje zgrade Studentskog doma u Nedžarićima potrebno pet miliona KM, ali je u budžetu Vlade KS za ovu godinu izdvojen samo milion maraka u te svrhe.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Predugo nas lažu. Konačno je došlo vrijeme da se krene ulagati u studentske domove. U zemljama regije su daleko bolji uslovi u domovima za manje novca, pa čak i u drugim gradovima BiH. Želimo osnovne uslove za život", dodao je Vahid.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podsjećamo, studenti su i ranije upozoravali vlasti na uslove u kojima žive, što će ponovo učiniti u narednim danima. Hoće li nadležni poslušati njihove zahtjeve, ostaje da vidimo.