BiH
0

Studenti Pravnog fakulteta na takmičenju u Oxfordu

FENA
Pravni fakultet u Sarajevu
Pravni fakultet u Sarajevu
Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu učestvuju na međunarodnom takmičenju "Price Media Law Moot Court" od 21. do 24. marta u Oxfordu na kojem učestvuju studenti iz cijelog svijeta, a jedan od ciljeva je povezivanje istraživača i pravnika čiji je fokus medijsko pravo.

Ovo takmičenje organizira se od 2008. i predstavlja simulaciju suđenja slučajeva koji se tiču medijskog prava, komunikacijskih tehnologija i slobode izražavanja, saopćeno je danas iz Sarajevo otvorenog centra.

Ovogodišnja tema takmičenja odnosila se na slobodu govora, zaštitu privatnosti i državnu sigurnost, a svaka ekipa ima sudionike koji predstavljaju tužioce i tužene.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu odabrao je dvije studentice i dva studenta treće godine za ovo takmičenje - Anju Gengo, Tijanu Ljuboje, Tarika Ajanovića i Gorana Đemidžića, a s njima je otputovao i asistent na Pravnom fakultetu Damir Banović kao mentor ekipe.

Studenti bh. ekipe prošli su višemjesečne pripreme koje su podrazumijevale uspješno okončanje pismenog dijela takmičenja, radionicu s profesorom univerziteta u Kansasu Craigom Martinom, kao i završni trening s domaćim stručnjacima za pravo Sevimom Sali-Terzić, Mladenom Srdićem i Mehmedom Halilovićem.

Takmičenje se organizira u okviru projekta "Jačanje nezavisnih medija u BiH''.