BiH
34

Studenti, posjetite danas Sajam stipendija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu

Piše: D. K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mašinski fakultet u Sarajevu danas je od 10 do 17 sati domaćin petom Sajmu stipendija, na kojem studenti imaju priliku dobiti informacije o raznim vrstama stipendiranja, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Sajam organizuje Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (UNSA), u saradnji sa Fondacijom kralja Baudouina iz Belgije, Mašinskim fakultetom i portalom Stipendije.ba.

Sajam stipendija jedinstvena je manifestacija ove vrste u BiH čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Na ovoj manifestaciji učestvuje 29 institucija koje će predstaviti različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studij u BiH i inostranstvu.

Zahvaljujući organizaciji prethodnih godina, Sajam stipendija je stekao status događaja koji promiče širenje i podsticanje mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika kako u BiH, tako i izvan nje.

Kao i do sada, Služba za međunarodnu saradnju UNSA predstavit će program Erasmus Mundus i pripadajuće mu projekte koji omogućavaju razmjenu studenata, nastavnika i saradnika između sarajevskog i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije (EU).

UNSA je jedini univerzitet u regionu koji je učestvovao u 15 dosadašnjih projekata Erasmus Mundus programa, te će na ovom sajmu predstaviti četiri novoodobrena (SIGMA, EUROWEB+, GreenTECH i SUNBEAM) i dva postojeća projekta (JoinEU-SEE PENTA i ERAWEB), odnosno ukupno šest projekata na koje će se studenti, nastavnici i saradnici sarajevskog, ali i ostalih univerziteta na području BiH moći prijaviti za akademsku 2015/2016. godinu.

Prorektor za naučnoistraživački rad UNSA Faruk Mekić izjavio je novinarima da Sajam stipendija iz godine u godinu dobija na značaju, naročito nakon potpisivanja ugovora BiH sa EU u vezi programa Horizon 2020.

"Poenta tog programa je izvrsnost i samim tim UNSA želi da svojim studentima omogući da borave u inostranstvu i stiču nova znanja. Naši studenti mogu dobiti određena sredstva i na taj se način školovati na prvom, drugom ili trećem ciklusu", rekao je Mekić.

Prema njegovim riječima, bh. društvo trenutno ne izdvaja dovoljno sredstava za naučnoistraživački rad, dok u isto vrijeme svijet ide krupnim koracima naprijed.

"Ova naša manifestacija omogućava studentima da na jednom mjestu pronađu sve potrebne informacije", dodao je Mekić.

Dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović je naglasio da je veoma važno za bh. studente da iskoriste priliku za boravak od tri ili četiri mjeseca u inostranstvu, gdje mogu završiti svoj master rad u evropskim uslovima.

"Žao mi je što privrednih subjekata iz BiH danas na ovom sajmu nema u dovoljnom broju. To nije dobro za naše studente, jer se ovdje može pronaći jako puno dobrih kadrova koji sutra mogu biti kvalitetni menadžeri i stručnjaci u privrednim kompanijama. Oni zaslužuju da privredni subjekti dođu ovdje i razgovaraju s njima", dodao je Džaferović.

Prethodne sajmove stipendija posjećivalo je više od 5.000 studenata, a organizatori očekuju da će ovogodišnja manifestacija i premašiti taj broj.