BiH
5

Sajam stipendija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu

FENA
Mašinski fakultet u Sarajevu
Mašinski fakultet u Sarajevu
Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i ove godine organizira Sajam stipendija u Sarajevu, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Sajam će se održati 16. oktobra na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u terminu od 10 do 17 sati.

Sajam stipendija je jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Učešće na Petom sajmu stipendija do sada je prijavilo 30 institucija koje će predstaviti različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu (vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, centri civilnih inicijativa, lokalne zajednice, strane institucije, kulturni centri i dr.).

Zahvaljujući organizaciji prethodnih godina, Sajam stipendija je stekao status događaja koji promiče širenje i podsticanje mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje.

Dosadašnje posjete premašivale su broj od 5.000 posjetilaca.

Glavni organizator je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, dok su partneri Fondacija kralja Baudouina iz Belgije, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, i portal Stipendije.ba

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu predstavit će program Erasmus Mundus i pripadajuće mu projekte koji omogućavaju razmjenu studenata, nastavnika i saradnika između Univerziteta u Sarajevu i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije.

Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet u regionu koji koji je učestvovao u dosadašnjih 15 projekata programa Erasmus Mundus.